Австрия отскоро е противник на разширяването на Шенген и допускам,

...
Австрия отскоро е противник на разширяването на Шенген и допускам,
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Заради валутния борд лихвите у нас влияят по-ниско върху икономическа активност

Австрия неотдавна е съперник на разширението на „ Шенген " и позволявам, че войната в Украйна има някакво въздействие. Това сподели нощес икономистът Евгений Кънев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Австрия е една от дребното страни, които не диверсифицираха своите доставки на съветски газ и дружно с Унгария и Сърбия са единствените, които разчитат само на съветски газ за техните стопански системи, означи той. „ Договорът сред Русия и Украйна за пренос изтича следващата година и е доста забавно дали тогава България няма да получи доста мощен стопански коз против Австрия, защото другата опция, която Австрия би могла да има, е през „ Турски поток ". Тогава българското държавно управление би имало доста по-силни причини ", изясни икономистът.

Преди провеждането на изборите в Нидерландия в края на ноември не може да се чака смяна за позицията й за участието на България в „ Шенген ".

Заради валутния ръб лихвите у нас въздействат по-ниско върху икономическа интензивност, съобщи Евгений Кънев.

Икономистът Румен Гълъбинов счита, че има учредения да се надяваме, че през декември ще има смяна в позицията на Нидерландия и преосмисляне на позицията на Австрия за участието на България в „ Шенген ". „ Изказвания от сорта, че България и Румъния могат да бъдат разграничени за „ Шенген ", задачата на България за еврозоната да бъде отделена от задачата й за „ Шенген " са доста антиевропейски клинове, които се бият в българската евроинтеграция. Ние би трябвало да държим на това да продължим да сме дружно с Румъния за „ Шенген ", а Румъния има способи на влияние върху Австрия ", разяснява той.

Неудобствата по българо-румънската и българо-гръцката граница засягат освен българите и компаниите, само че и румънската, и гръцката страна. „ Гърция е един от най-силните ни съпортъри. Те поддържат и България, и Румъния за „ Шенген ", тъй като по този метод става един доста прекрасен транспортен кулоар, който стартира от Солунското пристанище и свършва в Западна Европа ", съобщи Гълъбинов.

Икономистът не изключи още едно повдигане на лихвите от ЕЦБ при започване на 2024 година „ Целта е в еврозоната да има 3% инфлация в края на тази година, а за идната година имат доста амбициозната цел да я смъкват на 2%. Ние също имаме триумф в битката с инфлацията, само че той се дължи значително на повдигането на лихвите на ЕЦБ и на това, че енергийните пазари резервираха успокоение и непоклатимост на цените, макар войната в Израел ", разяснява Гълъбинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР