Австрия е поредната европейска страна, която затяга граничните мерки в

...
Австрия е поредната европейска страна, която затяга граничните мерки в
Коментари Харесай

Австрия ще пуска неваксинирани срещу поне 5 дни карантина

Австрия е следващата европейска страна, която стяга граничните ограничения в отговор на омикрон нашествието в Европа. От 20 декември, понеделник, страната ще позволява свободно единствено имунизирани и преболедували, заяви ситуационният център на външното ни министерство. Това е така наречен предписание 2G, което изключва третата догадка в коронавирус документите - негативния тест.

Сертификатът за имунизация не би трябвало да е по-стар от 270 дни, а този за преболедуване би трябвало да е до 180 дни. Това обаче не е всичко - в допълнение тези лица би трябвало да показват и отрицателен резултат от PCR тест, който да е изработен не повече от 72 часа преди идването, или да са сложили бустерна доза ваксина. Ако не показват тест/сертификат за бустер, следва карантина, от която човек може да се освободи след осъществяване на PCR тест. Също по този начин те би трябвало да извършат авансово електронна регистрация на следната страница:

За лицата, които не са ваксинирани и не са преболедували в посочените нагоре периоди, т.е. не дават отговор на правилото “2G ”, се планува да бъдат сложени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната едвам на 5-ия ден след осъществяване на PCR тест.

За лицата, които пътуват постоянно сред страната на непрекъснато местоживеене и другата страна със служебна цел или за присъединяване в учебни или образователни занятия, така наречен Pendler, ще важат познатите досега благоприятни условия: показване на отрицателен резултат от PCR-тест (не по-стар от 72 часа) или отрицателен антигенен тест, не по-стар от 48 часа, документ за преболедуване (до 180 дни) или документ за имунизация (не по-стар от 270 дни).

За деца под 12-годишна възраст условията няма да важат, в случай че съпътстващото ги лице не е сложено в карантина. За облекчение Министерство на външните работи дава две примерни хипотези:
- 11-годишно дете, което влиза в Австрия с родител, който не е имунизиран и не е преболедувал, би трябвало да бъде сложено в карантина дружно с него;
- дете на 9 години, което е придружавано от имунизиран родител с отрицателен PCR тест, не предстои на карантиниране.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите:.

 

ГЪРЦИЯ

От 06:00 часа на 19.12.2021 година за всички влизащи в Гърция, в това число и деца навършили 5-годишна възраст, ще е наложително представянето на негативен резултат от изработен Rapid (антигенен) тест до 24 часа или PCR тест до 72 часа преди пътуването. Мярката важи и за всички имунизирани и преболедували. Изключение вършат пътуващите гръцки жители или непрекъснато или дълготрайно пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа от напускането й.

 

БЪЛГАРИЯ

От 20 декември България също вкарва промени в граничния си режим, които ще повлияят освен на пътуващите непознати жители, само че и на българите, които се завръщат. В оранжева зона влизат Испания, Малта, Швеция, Сърбия, Черна гора и Украйна. В алена зона от същата дата ще са Франция, Йордания, Гренландия и Фарьорските острови, гласи. В зелена зона остава единствено една страна - Ватикан.

Засега смяна в самите правила няма. Влизането у нас става със зелен документ за имунизиране, преболедуване или негативен тест. Ако човек пътува от зелена или оранжева зона без документ, той се слага под карантина за най-малко 3 дни. Възможността за освобождение посредством негативен тест към този момент съществува най-рано 72 часа след идването. Преди можеше да се показа негативен тест в границите на първите 24 часа, в случай че човек пътува без зелен документ или негативен тест.

Ако пък български жители се връщат от алена зона и нямат зелен документ, тя би трябвало да се подложат на 10-дневна карантина без право на подмяна.

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА (от 20 декември)
Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Тринидад и Тобаго, Барбадос, Сингапур, Бруней, Йордания, Англия и Северна Ирландия, Грузия, Фарьорски острови, Гренландия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария, Сан Марино, Люксембург, Норвегия, Кипър, Монако, Франция.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР