Австрия, Белгия, Дания, Германия и Ирландия се присъединиха към Шотландия

...
Австрия, Белгия, Дания, Германия и Ирландия се присъединиха към Шотландия
Коментари Харесай

COP27: Да поговорим за пари

Австрия, Белгия, Дания, Германия и Ирландия се причислиха към Шотландия в уговорката да отделят милиони за така наречен " загуби и вреди " от климатичните бедствия Съединени американски щати оферират различен маханизъм, в който колемите корпорации да заплащат за изменението на климата Остроните страни отново приканиха за налози върху свръхпечалбите на петролни и газови компании, които да се употребяват за тази цел
След два дни напрегнати диалози сред международните водачите на климатичната конференция на върха на Организация на обединените нации (COP27) в Египет някои от богатите европейски народи счупиха табуто и дадоха обещание директни обезщетения за разрастващите се страни поради опустошителните стихии и суши вследствие от изменението на климата. Във вторник Австрия, Белгия, Дания, Германия и Ирландия се причислиха към Шотландия в уговорката да отделят милиони долари за по този начин наречените " загуби и вреди " - нещо като климатични репарации за най-уязвимите страни от страна на развитите страни, които са исторически най-отговорните за загряващите атмосфертата излъчвания. Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия, от своя страна поддържа концепцията. " Крайно време е това да се сложи на дневен ред ", сподели тя.

Това е значима стъпка напред по извънредно деликатната и противоречива тематика за директното финансиране, която богатите народи заобикалят от десетилетия. Техните страхове са, че това може да ги сложи на пътя на неограничената отговорност и безкрайни заплащания. След година на изключително тежки бедствия в страни като Пакистан, Бангладеш и други обаче натискът към тях е доста огромен.

Преките заплащания са, които тази година са в центъра на полемиките.
Реклама
Друг значим аспект на диалозите е по какъв начин да бъдат накарани допустимо най-вече страни и компании да платят справедливия си дял, с цел да забавят темпото на изменението на климата - това финансиране на ориентирано към политики за акомодация, софтуерна рационализация и други ограничения. В последните години за това са събирани над 80 милиарда $ годишно, само че задачата от 100 млрд $ по този начин и не е достигана, макар обещанията.
Големите към момента не са на борда за директни заплащания
От групата на компромисно настроените страни за фонда " загуби и вреди " обаче липсват основни страни. Френският президент Еманюел Макрон счита, че Европа към този момент оказва помощ на по-бедните страни и че други западни народи би трябвало да създадат повече. " Европейците заплащат. Ние сме единствените, които плащаме ", сподели той на форума.

Съединени американски щати не са измежду тези, предложили пряк принос. Вместо това администрацията на Джо Байдън предлага компании да купуват въглеродни заеми и постъпленията да се употребяват за финансиране на планове за възобновима сила в страни, които желаят да заменят изкопаемите горива като въглищата, написа Reuters. Идеята е фирмите да регистрират произлизащите от тези планове понижения на излъчванията към личните си цели.

Възможността огромните корпорации да заплащат за изменението на климата в действителност се вижда като опция и от засегнатите страни, само че по различен метод. Говорейки от името на Алианса на дребните островни страни, министър-председателят на Антигуа Гастън Браун да вземем за пример сподели пред делегатите във вторник, че " петролната и газова промишленост продължава да печели съвсем 3 милиарда $ на ден. Крайно време е тези компании да бъдат принудени да заплащат световен въглероден налог върху облагите си като източник на финансиране за загуби и вреди. " по време на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември в Ню Йорк.
Реклама
" Питам се какво ли ще ви коства да имате милиони климатични бежанци, които да се трансфорат в десетки милиони в идните години, оказвайки напън върху политическите и стопански системи по света ", сподели и министър председателят на Бахамите Филип Дейвис. Като ниско ситуирана нация Бахамските острови са изключително уязвими от повишаване на морското ниво и вреди от стихии.
Колко е значим диалогът за парите
Казано в резюме: доста. Миналата година главната тематика на форума беше по какъв начин огромните банки и мениджърите на активи възнамеряват да понижат излъчванията, до момента в който употребяват мощните си позиции, с цел да тласнат корпорациите към зелен преход. Още тогава някои заинтригувани страни видяха, че в диалога има огромна дупка - от него отсъстват разрастващите се пазари.

От BlackRock, най-големият управител на активи в света, тогава означиха, че " зараждащите пазари са от значително значение за прехода, само че те изпитват дефицит на капитал, с цел да го финансират ". Развиващите се стопански системи са изправени пред " голям дефицит на финансиране за климата ", който би трябвало да бъде поправен незабавно, споделяха от компанията. " Това е едно от огромните части от пъзела - в действителност това е централната част - което не се взимаше под внимание ", споделя в този момент и Джон Грийн, основен търговски шеф на капиталовия управител Ninety One, представен от Bloomberg.

Сред аргументите, заради която частният бранш не е навлязъл на нововъзникващите пазари, е, че задачите, които фирмите си слагат за изчистване на въглерода от своите портфейли, ги предизвикват да заобикалят разрастващите се стопански системи, споделя Грийн. Друга причина е, че на нововъзникващите пазари значително липсват регулации и рамки за резистентност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР