Австралийците наблюдават с ужас миналата седмица как 230 гринди лежат

...
Австралийците наблюдават с ужас миналата седмица как 230 гринди лежат
Коментари Харесай

Над 200 мъртви гринди на брега на Тасмания ще се превърнат в истинско чудо на природата

Австралийците следят с смут предходната седмица по какъв начин 230 гринди лежат безпомощни на плаж покрай пристанище Макуори на западния бряг на Тасмания. Някои от тях в последна сметка са избавени, само че по-голямата част за жалост умират… което дава различен огромен проблем: какво да вършат с всичките гниещи трупове?

Властите вземат решение да изтеглят мъртвите животни в морето, надявайки се те в последна сметка да потънат на дъното.

Тъжно е да се следи такава всеобща гибел на такива любопитни същества – само че в този случай следствията съставляват очарователна опция за научни открития.

Докато мъртвите животни се разлагат, една удивителна и рядка верига от събития евентуално ще протече през морската екосистема – и в последна сметка ще докара до детонация на активност и нов живот.

 Whales on beach, Farewell Split, South Island, New Zealand

На брега в Нова Зеландия

Подобни всеобщи засядания на плажове на разнообразни типове водни животни се случва относително постоянно – изключително в Тасмания – само че никой не знае за какво.

Дни преди този финален случай 14 кашалота заседнат край остров Кинг, северозападно от Тасмания.

А през 2020 година към 470 гринди засядат в пристанището Макуори. Докато доста от тях са върнати в морето, някои от труповете остават да изгният на плажа – изцяло натурален развой.

Гриндите обаче са огромни животни – мъжките тежат до 2300 кг – което значи, че им лишава доста време, с цел да се разградят. Така миризмата на два тона гниеща рибешка мехлем скоро става непоносима и труповете постоянно се заравят.

Този път обаче управляващите вземат решение да избутат мъртвите животни в морето. ABC оповестява, че на служащите от локалните ферми за сьомга им лишава съвсем 11 часа, с цел да се оправят с 204 мъртви кита с общо тегло сред 500 и 600 тона.

Някои трупове може в резултат да бъдат отнесени назад към брега от теченията, само че множеството е евентуално да се разпилян с приливите.

 Cucumaria miniata

Морска краставица

Големият въпрос е: какво се случва с цялата тази маса от мъртви животни, изхвърлена в морето?

Първоначално трупът на гриндата има наклонност да изплува на повърхността, до момента в който по-късно не стартира да се разлага и вътрешностите му да се подуват от отделената газ. Когато това се случва, океанските чистачи като акули и морски птици евентуално ще си устроят гуляй с останките.

Някои хора може да се тормозят, че труповете на китове притеглят акули, които могат да съставляват риск за плажуващите.

Разбира се, срещите сред акули и хора нарастват в Австралия и на други места. Но те към момента са доста редки.

Доклад до държавното управление на Западна Австралия през 2012 година открива, че труповете на гриндите съставляват рисков фактор, обвързван с офанзивите на акули, и акцентира, че хората би трябвало да внимават, когато са наоколо до натрупа на такова животно във водата.

Но в същото време в същия отчет се отбелязва и, че от 26 разследвани набези на акули, най-големият брой се е случил на повече от километър от брега. Въпреки че няма подозрение, че акулите са привлечени от труповете, данните не показват еднопосочно дали тленните остатъци са довели непосредствено до увеличение на нападенията на акули против хора.

Изследванията демонстрират, че вероятността труповете да се върнат към брега, където може акулите да ги последват, е дребна. Така че до момента в който са надалеч от брега и хората се държат на разстояние, опасността от срещи с акули наподобява извънредно ниска.

 1835 aquaimages

Неизбежно труповете ще стартират да потъват. По-голямата част от живота в океана се намира много покрай морската повърхнина, тъй че в случай че водата е относително плитка, каквото е останало от натрупа ще бъде бързо изядено от морските чистачи, откакто доближи дъното.

Но съответните умрели животни, както споменахме, са изхвърлени в дълбоки води. Дълбокият океан може да бъде безплодно място, в което богатите източници на храна са необичайност. Така че появяването на един мъртвец може да зароди цяла екосистема.

Нов живот и активност могат да избухнат към мъртвото животно за доста малко време. Този развой е проучен от учените, от време на време благодарение на отдалечено ръководени подводници като по този начин е открито, че на морското дъно на северния Пасифик един мъртвец може да поддържа оцеляването на минимум 12 490 организма от 43 типа.

Дълбоководните акули ще се възползват най-вече от него. Множество други животни, в това число риби, октоподи, раци, омари, червеи и морски краставици също ще почерпят изгоди. А от самото начало бактериите работят безшумно на назад във времето.

Според Британския природонаучен музей една гринда може да обезпечи на животните храна до две години по време на стадия на чистенето й.

 Short-finned pilot whale size

Други животни и бактерии оцеляват с помощта на химикалите, създадени от гниещия мъртвец.

Смята се, че тези организми, известни като „ хемотрофи “, са неповторими за подводните вулканични отвори, където употребяват сероводород като главен източник на сила. Изследванията демонстрират, че сходен набор от животни се набира към мъртви и разлагащи се китове – генерирайки изцяло самостоятелна екосистема, основана на газа, който мирише на развалени яйца.

Само няколко организма могат да разграждат костите, които остават, в развой, който може да отнеме до 10 години.

Така че помислете единствено за миг за резултата от 204 натрупа на тези огромни животни, събрани в една дребна част от океана край Тасмания. Точно в този момент те евентуално генерират взаимосвързани морски метрополиси, сходни на които рядко се срещат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР