Австралийският премиер ще определи дата за референдум за Глас на коренното население в парламента

...
Австралийският премиер Антъни Албанезе казва, че очаква обществената подкрепа за
Коментари Харесай

Австралийският премиер Антъни Албанезе казва, че очаква обществената подкрепа за създаването на така наречения Глас на коренното население в парламента да нарасне след като съсредоточи умовете на нацията върху въпроса, като определи дата за първия референдум в Австралия от поколение

ByROD McGUIRK Associated Press, 29 август 2023 г., 6:30 AMA Първият референдум в Австралия от поколение.

Албанците ще обявят в сряда дата за референдум, който ще включи в конституцията Глас на коренното население в парламента, сбор от защитници, целящи да дадат на етническото малцинство в най-неравностойно положение повече думата върху правителствената политика.< /p>

Медийните спекулации предпочитат 14 октомври като най-вероятната дата за първия референдум в Австралия от 1999 г. насам.

албански отдавна поддържа увереност, че референдумът ще успее, въпреки проучванията на общественото мнение, показващи, че подкрепата на мнозинството за Voice намалява през последните месеци, тъй като общественият дебат става все по-разгорещен и разногласен.

„Мисля, че хората ще започнат да се фокусират повече. Очаквам, че много австралийци няма да се съсредоточат до последните няколко седмици“, каза Албанезе пред репортери. „По-голямата част от австралийците ще стигнат до отговора, че тук няма какво да губят, само положителното.“

Австралийската избирателна комисия, която ръководи федералните избори и референдуми, във вторник заяви, че е започнала да разпространява 13 милиона брошури на домакинства с аргументи, написани от законодатели за и против Voice . Населението на Австралия е 26 милиона.

Поддръжниците се надяват, че Гласът ще подобри жизнения стандарт на местните австралийци, които представляват 3,8% от населението на Австралия и са етническата група в най-неравностойно положение в нацията .

Противниците твърдят, че конституционната промяна е или твърде радикална, или недостатъчно радикална.

Ако референдумът бъде приет, това ще бъде първият в Австралия от 1977 г. насам и първият, преминал без двупартийна подкрепа.

The Voice беше препоръчан през 2017 г. от група от 250 лидери на местното население които се срещнаха в Улуру, забележителна скала от пясъчник в централна Австралия, която е свещено място за традиционните собственици. Те бяха делегати на Националната конституционна конвенция на Първите нации, които тогавашното правителство беше помолило за съвет как коренното население може да бъде признато в конституцията.

Консервативното правителство незабавно отхвърли перспективата за Voice, която оприличи на трета камара на парламента.

Albanese ангажира своето лявоцентристко правителство да създаде Voice в нощта на изборите през май миналата година. Опозиционната партия е против.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР