Австралийският парламент прие закона, задължаващ технологичните гиганти да възмездяват медиите

...
Австралийският парламент прие закона, задължаващ технологичните гиганти да възмездяват медиите
Коментари Харесай

Австралия задължи Гугъл и Фейсбук да плащат на медии за съдържание

Австралийският парламент одобри закона, задължаващ софтуерните колоси да възмездяват медиите за издание на основано от тях наличие, съобщи Франс прес.

Текстът беше признат с лекост, откакто Facebook и Google реализираха съглашения, с цел да избегнат опцията да бъдет подложени на насилствен арбитраж. Благодарение на закона се чака двете водещи компании в цифровия бранш да влагат десетки милиони долари в съглашения за прилагане на локално наличие.

Законът може да се окаже модел за решение на споровете сред софтуерните колоси и регулаторните органи по света за балансиране на връзките сред обичайните медии, изпаднали в съществени финансови усложнения, и цифровите мастодонти, които преобладават в интернет и получават солидна част от приходите от реклама.

Според държавното управление законът ще подсигурява, че новинарските компании " ще получават заслужено заплащане за наличието, което основават, което на собствен ред ще способства за това публицистиката в публичен интерес в Австралия да продължи да съществува ".

Отсега нататък Google ще би трябвало да заплаща за новинарското наличие, които ще разгласява в новото си приложение " Google нюз шоукейс " (Google News Showcase), а Facebook ще би трябвало да заплаща на доставчиците, захранващи неговия нов артикул за вести (News), който ще проработи в Австралия по-късно през годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР