Австралийски учени установиха, че при хората, които пият кафе всеки

...
Австралийски учени установиха, че при хората, които пият кафе всеки
Коментари Харесай

Две чаши кафе на ден намаляват риска от Алцхаймер

Австралийски учени откриха, че при хората, които пият кафе всеки ден, рискът от развиване на когнитивни увреждания с придвижване на възрастта е по-малък.
Това е по този начин, тъй като при тях се следи по-бавно струпване на амилоидни протеини в мозъка, което е главната причина за заболяването на Алцхаймер. Резултатите са оповестени в списание „ Frontiers of Aging Neuroscience “.
Анализирайки данните от огромно наблюдателно изследване, провеждано в продължение на десетилетие от университета „ Едит Коуен “, създателите откриват връзка сред кафето и няколко значими маркера, свързани с заболяването на Алцхаймер.
"Установихме, че при участниците с по-висока консумация на кафе рискът от развиване на леко когнитивно увреждане, което постоянно е предходник на заболяването на Алцхаймер, и на самата болест на Алцхаймер е по-нисък ", споделя в известие за пресата водещият създател доктор Саманта Гарденър от Центъра за високи достижения в региона на проучванията и лекуването на заболяването на Алцхаймер към Медицинския факултет на университета "Едит Коуен ".
Резултатите демонстрират, че при феновете на кафе измененията в областите на мозъка, виновни за изпълнителните функционалности, които включват обмисляне, самоконтрол и внимание, са по-слабо наранени с течение на времето.
"Кафето може да бъде изключително потребно за възрастните хора, които са изложени на риск от утежняване на когнитивните качества, само че нямат признаци ", споделя доктор Гарденър. " Може би ще успеем да разработим рекомендации, които хората да следват на междинна възраст, и се надяваме, че това ще има дългогодишен резултат. "
В актуалното изследване създателите не са си сложили за цел да дефинират оптималната дневна доза употребявано кафе, само че съгласно откривателите две чаши на ден сигурно няма да навредят.
"Ако междинната чаша кафе, приготвена у дома, е 240 грама, увеличението на количеството до две чаши дневно би могло да понижи риска от утежняване на когнитивните качества след 18 месеца с 8% и да понижи степента на струпване на амилоид в мозъка за същия интервал с към 5% ", споделя ученият.
При заболяването на Алцхаймер амилоидът се струпва и образува плаки, които са токсични за мозъка. Учените са открили, че този развой протича по-бавно при тези, които постоянно пият кафе. Но дали това се дължи на кофеина или на други субстанции, съдържащи се в кафето, към момента не е ясно. Изследователите към момента не са определили тъкмо кои съставки на кафето способстват за позитивния му резултат върху здравето на мозъка.
Предишни изследвания демонстрират, че нетретиран кофеин е ефикасен за попречване на увреждането на паметта при мишки. Обикновено в модифицираната кафеена напитка не се съдържа недопечен кофеин, само че има други субстанции като кафестол, кахвеол и ейкозаноил-5-хидрокситриптамид, които също са потвърдили своята успеваемост.
Изследователите не са анализирали също по този начин дали въздействието на кафето върху мозъка се трансформира според от метода на подготвяне и от това дали се прибавя мляко или захар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР