Австралийски учени се готвят да клонират изчезналия тасманийски вълк, известен

...
Австралийски учени се готвят да клонират изчезналия тасманийски вълк, известен
Коментари Харесай

Ще клонират изчезналия тасманийски вълк

Австралийски учени се готвят да клонират изчезналия тасманийски вълк, прочут и като тилацин и тасманийски тигър, заяви локалният ефирен канал 9News.

Специалисти от Университета на Западна Австралия са секвенирали ДНК от най-близкия му жив родственик - торбест мравояд, чиято популация е възобновена след съвсем цялостното му заличаване. Сега учените от град Пърт се надяват да употребяват ДНК-то му за клониране на тасманийския вълк.

" Нумбатът и тасманийският вълк са имали общ предшественик, живял преди 35 до 41 милиона години, което прави допустимо клонирането въз основата на ДНК на торбестия мравояд ", изяснява професорката от Университета на Западна Австралия Паруайндър Каур. Според нея ДНК на двете животни може да е 95 % идентична.

Изследователката споделя, че актуалните технологии разрешават " да се запълнят съществуващите неналичия в ДНК на тасманийския вълк посредством секвениране на тази на най-близките му родственици като нумбати, торбести мишки, тасманийски дяволи ".
Снимка: shutterstock  Ще клонират изчезналия тасманийски вълк

" Това към този момент не е научна фантастика или фантазия ", акцентира тя. Каур показва, че преди да се сътвори австралийски Джурасик парк, би трябвало да се подсигурява сигурността на типовете, които в този момент са застрашени от изгубване.

В Университета на Западна Австралия за първи път се пробват да секвенират генома на тасманийския вълк през 2018 година Тогава съумяват да вземат фрагменти от негова ДНК от вековни музейни проби. Те обаче се оказват незадоволителни, с цел да се получи материал, подобаващ за клониране.

Тасманийският вълк е липсващ торбест бозайник. Популацията е унищожена от заболявания, поради конкуренцията с динго, климатичните промени, от човешка активност, композиция от всички или няколко от тези фактори. В исторически времена е бил открит единствено на остров Тасмания, където е бил необятно публикуван до 30-те години на XIX век, само че през идващите 100 години животното е изцяло изчезнало.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР