Австралийски студенти изработиха простичък воден филтър с помощта на опаковка

...
Австралийски студенти изработиха простичък воден филтър с помощта на опаковка
Коментари Харесай

Австралийски студенти създадоха пречиствател на вода от опаковка на чипс

Австралийски студенти създадоха простоват воден филтър благодарение на опаковка от чипс и стъклена тръба. По този метод те се надяват, че ще понижат милионите смъртни случаи по света, провокирани от нечиста вода, написа Science Alert.

Екипът, управителен от инженера Крис Бирзер употребява цилиндър, разрязан на половина и затрупан с отразяващ материал (от фолио на опаковка на чипс). Когато светлината доближи цилиндъра, тя се пренасочва към 1.5-метрова стъклена тръба.

„ В тази тръба тече вода. Съвсем постепенно. Когато светлината доближи до нея (и по-специално ултравиолетовата радиация вид А), тя реагира с течността и я кара да създава кислородни радикали. Именно последните убиват патогените - споделя Бирзер пред ABC News. – Опаковките на чипс ни правят идеална работа. На процедура взимаме отпадък, койтоникой не употребява, и го прилагаме за нещо положително. “

Това устройство може умерено да бъде приспособено по този начин, че да работи с по-големи количества вода. Могат да бъдат пречистени до 40 литра вода за 4 часа. И всичко това коства единствено 67 $.

В момента екипът на Бирзер тества своето устройство в подбрани общности в Папуа Нова Гвинея.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР