Австралия заяви, че ще продава въглища десетилетия напред, след като

...
Австралия заяви, че ще продава въглища десетилетия напред, след като
Коментари Харесай

Австралия ще продължи да продава въглища още десетилетия

Австралия съобщи, че ще продава въглища " десетилетия напред ", откакто се отхвърли от пакта за последователно унищожаване на замърсяващото изкопаемо гориво за прекъсване на пагубното изменение на климата.

Повече от 40 страни се ангажираха да отстранен потреблението на въглища в границите на десетилетия по време на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP26 в Глазгоу, която има за цел да ограничи стоплянето на Земята от индустриалната гражданска война насам до 1,5-2,0 градуса по Целзий. Австралия, дружно с някои други огромни консуматори на въглища като Китай и Съединените щати, обаче, не се причислиха, предава БГНЕС.

" Казахме доста ясно, че няма да затваряме въглищни мини и няма да затваряме електроцентрали, работещи с въглища ", съобщи австралийският министър на ресурсите Кийт Пит пред националната телевизия Ей Би Си. В отбрана на решението на Австралия Пит съобщи, че страната разполага с едни от най-качествените въглища в света.

" И по тази причина ще продължим да имаме пазари за десетилетия напред. И в случай че те купуват... добре, ние продаваме. Търсенето на въглища се чака да нарасне до 2030 година Ако не сме ние, с цел да спечелим този пазар, някой различен ще го направи. Бих предпочел това да бъде първокачествен австралийски артикул, който обезпечава австралийски работни места и построява австралийската стопанска система, в сравнение с да идва от Индонезия, Русия или от другаде ", твърди министърът.

Австралия е един от най-големите производители на въглища и природен газ в света, само че през последните години страда и от все по-екстремни суши, наводнения и пожари, провокирани от климата. Миналия месец държавното управление на премиера Скот Морисън показа цел за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, само че проектът беше подложен на критика за липса на детайлности и за това, че разчита в огромна степен на към момента незнайни софтуерни пробиви.

Австралийският съвет по минералите, който съставлява огромните минни компании като BHP и Rio Tinto, съобщи, че задачата за 2050 година е постижима посредством обилни вложения в технологии. Кийт Пит съобщи, че към 300 000 работни места в Австралия зависят от въгледобивния бранш. Самият Съвет по минералите твърди, че във въглищната промишленост директно са заети 50 000 служащи, а тя поддържа още 120 000 работни места.

Големи минни компании като BHP настояват, че се отхвърлят от най-замърсяващите изкопаеми горива. В последното си освобождение от благосъстоятелност BHP разгласи в понеделник, че е продала 80-процентния си дял в мина за металургични въглища в източния щат Куинсланд на Stanmore Resources за минимум 1,2 млрд. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР