Австралия препоръча на Католическата църква да премахне задължителното безбрачие и

...
Австралия препоръча на Католическата църква да премахне задължителното безбрачие и
Коментари Харесай

Австралия: Църквата да премахне безбрачието и тайната на изповедта, за да защити децата от педофили

Австралия предложи на Католическата черква да отстрани наложителното безбрачие и тайната на изповедта в някои случаи след петгодишно следствие на ужасяващи полови похищения върху деца.

Високопоставената Кралска комисия (орган за публични следствия, нормално по значими и скандални казуси) разгласява отчет от 17 тома с над 400 рекомендации след в детайли изследване по въпроса по какъв начин Католическата черква и институциите да отговорят на казуса със половата корист с деца в продължение на 90 години.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически. " Констатирани са пагубни пропуски от управлението на католическите управляващи през десетилетията ", се споделя в отчета. " Не става въпрос за няколко " гнили ябълки ". Важните публични институции са се провалили. "

Една от рекомендациите е Конференцията на австралийските католически епископи да изиска от Ватикана да обмисли въвеждане на непринудено безбрачие за свещениците. Епископите би трябвало да изяснят също дали получена в изповедалните информация за полово принуждение към деца предстои на тайната на изповедта и дали опрощаването на причинителите би трябвало да бъде отказано, до момента в който те не си признаят в полицията.

Друга рекомендация на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, в това число и от духовниците.

Разследването е открило, че казусът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. 7% от австралийските свещеници са упрекнати в актове на педофилия сред 1950 и 2010 година В някои от диоцезите 15% от свещениците са обвинени в полови похищения против деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40% от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата черква в Австралия, упрекнат в педофилия, е кардинал Джордж Пел, някогашен ковчежник на Ватикана. Мащабът на следствието е голям – от 2013 година насам към полицията са препратени 2559 обвинявания, почнали са 230 каузи. Над 60 000 жертви на принуждение може би имат право на обезщетения.

Председателят на епископската конференция, архиепископ Денис Харт съобщи, че заключенията на комисията ще имат голямо въздействие върху метода на деяние от католическата черква и други институции и че рекомендациите за безбрачието и тайната на изповедта ще бъдат показани пред Ватикана.

Архиепископ Харт още веднъж сервира извиненията на църквата за срамното ѝ минало. Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул изрази почитта си към куража на жертвите на педофилия и на околните им. " Ние им благодарим и се възхищаваме на тяхната храброст да споделят прекарванията си с кралската комисия, някои от тях за първи път ", съобщи Търнбул. " Това, което комисията разкри с следствията си, е национална покруса ", призна той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР