Австралия отправи апел към учените да помогнат за спасяването на

...
Австралия отправи апел към учените да помогнат за спасяването на
Коментари Харесай

Австралия организира конкурс за спасяване на Големия бариерен риф с 2 млн. долара награден фонд


Австралия насочи зов към учените да оказват помощ за спасяването на коралите в Големия бариерен риф. " Това е отворена покана към нашите най-големи научни мозъци... да разработят новаторски решения, които ще защитят коралите и ще насърчат възобновяване на развалените рифове ", разгласи във вторник австралийският министър на околната среда Джош Фрайденбърг и добави, че в подмяна държавното управление предлага награден фонд от 2 млн. канадски $.

" Рифът е най-великото знамение на планетата. Мащабът на казуса е огромен и е належащо доста мислене, само че е значимо да запомните, че решенията могат да идват отвред ", сподели още политикът, представен от БГНЕС. По негови думи решенията могат да имат друг фокус - от понижаване на излагането на корали на физически стресови фактори, до възобновяване на коралите посредством обработване на коралови ларви. Необходимо е обаче предложенията би трябвало да бъдат " съобразени " с аборигенските и коренните общности, както и с останалите гости, туристи, фенове на рекреацията и търговци, посочи министърът на околната среда на Куинсланд Лиан Енох.

Великият бариерен риф е най-големият конгломерат от коралови рифове в света - по-голям от цяла Италия. Той е една от най-биоразнообразните екосистеми на планетата и е дом на милиони морски форми на живот. Рифът е и най-голямата туристическа атракция в Австралия, генерирайки към 6,4 милиарда $ годишно. Но повишението на температурите на океаните и разрушаването на околната среда доведоха до широкомащабно избелване на корали през последните две години. Учените даже насочиха предизвестие, че в случай че не се направи нещо, рифът ще бъде погубен в границите на един човешки живот.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР