Австралия идентифицира руснак, който стои зад опустошителна кибератака, като за

...
Австралия идентифицира руснак, който стои зад опустошителна кибератака, като за
Коментари Харесай

Австралия обвини Русия за голяма кибератака

Австралия разпознава руснак, който стои зад опустошителна хакерска атака, като за първи път разкри 33-годишния хакер и го свърза с интернационален незаконен профсъюз, съобщи Агенция Франс Прес.

През ноември 2022 година хакери проникнаха в австралийския частен здравен осигурител Medibank, като откраднаха чувствителни медицински данни и ги пуснаха в тъмната мрежа.

Сред 9,7-те милиона клиенти, попаднали в клопката на високопрофилната хакерска атака - един от най-тежките пробиви в персоналните данни в страната - беше и австралийският министър председател Антъни Албанес.

Австралийските разследващи служби от дълго време подозират, че зад пробива стоят съветски хакери, които преди този момент бяха условно свързани с груповия програмен продукт за откуп REvil.

След 18-месечно следствие Австралия предприе рядко срещаната стъпка да назове името на лицето, което се счита за отговорно: Руският жител Александър Генадиевич Ермаков, на който бяха наложени и първите в историята на киберпространството наказания.

" За първи път австралийското държавно управление разпознава киберпрестъпник и постанова киберсанкции от този тип и това няма да е последният път ", съобщи министърът на вътрешните работи Клеър О`Нийл.

" Тези хора са страхливци и мръсници. Те се крият зад технологиите и през днешния ден австралийското държавно управление декларира, че когато се заемем с това, ще разкрием кои сте и ще се погрижим да бъдете подведени под отговорност ", добави тя.

В настрана изказване Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон постанова наказания на Ермаков в съгласуваност с Австралия и Англия. Двете страни работят в символ на взаимност със Сидни, признавайки " сходния риск, който този артист съставлява за Съединените щати и Англия ", съобщи Министерството на финансите.

„ Съвместният ход акцентира груповата ни решителност да потърсим отговорност от тези нарушители ", съобщи заместник-министърът на финансите Брайън Нелсън.

Хакерите на Medibank започнаха да изнасят частни здравни досиета в тъмната мрежа, откакто компанията, един от най-големите частни здравни застрахователи в Австралия, отхвърли да заплати многомилионен откуп.

Изтичането на информация е подбрано по този начин, че да аргументи оптималната щета: ориентирано е към записи, свързани със корист с опиати, полово излъчени инфекции и спиране на бременност.

" Според мен Medibank беше най-опустошителната хакерска атака, която сме преживявали като нация ", съобщи О`Нийл.

" Всички ние я преживяхме - безусловно милиони хора, на които бяха отнети персонални данни за тях самите, за членовете на техните фамилии, и бяха грубо сложени онлайн, с цел да ги видят и други хора. "

След офанзивата Австралия ускори законите си за киберсигурност, като даде обещание, че разследващите организации на страната ще " хакнат хакерите ".

В саркастичен и мистериозен отговор, оповестен в тъмната мрежа, хакерите дадоха отговор: " Винаги държим на думата си ".

Ермаков, който е употребявал онлайн псевдонимите blade_runner и JimJones, в този момент ще бъде обект на възбрана за пътешестване и строги финансови наказания, съобщи външният министър Пени Уонг.

" Това ще значи, че даването на активи на този човек - или потреблението на неговите активи, или боравенето с тях - ще бъде престъпно закононарушение, наказуемо с отнемане от независимост до 10 години ", сподели тя.

Съобщава се, че REvil -- амалгама от ransomware и evil -- е бил премахнат от съветските управляващи през 2022 година, откакто е изтръгнал откуп от 11 млн. $ от JBS Foods, огромен хранителен конгломерат.

Австралийското държавно управление удостовери, че Ермаков е бил член на синдиката REvil.

Експертът по киберпрестъпност от университета Монаш Найджъл Феър съобщи, че доказването на това кой стои зад дадена офанзива е " едно от най-трудните неща " в региона на киберсигурността.

" Това надали ще разубеди други интернационално основани киберпрестъпници да нападат австралийски организации или физически лица, само че е стъпка в вярната посока ", сподели той.

Министърът на защитата Ричард Марлес съобщи, че австралийските разследващи служби са наблюдавали Ермаков благодарение на Агенцията за национална сигурност в Съединени американски щати и GCHQ във Англия.

" Ермаков не разполага с анонимност ", сподели той. " Самоличността му в този момент е на показ за всички организации по света ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР