Австралия и Филипините проведоха днес съвместни военни учения в спорното

...
Австралия и Филипините проведоха днес съвместни военни учения в спорното
Коментари Харесай

Австралия и Филипините проведоха съвместни военни учения в спорното Южнокитайско море

Австралия и Филипините организираха през днешния ден взаимни военни учения в противоречивото Южнокитайско море, към което Пекин предявява искания, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Маневрите, на които участваха филипинският президент Фердинанд Маркос-младши и австралийският министър на защитата Ричард Марлс, се организираха на 240 километра източно от Скарбъро - следен от повече от едно десетилетие от Пекин риф с форма на атол, който се намира в една от най-богатите риболовни зони в района.

" Като се има поради, че има толкоз доста развития, които свидетелстват за неустойчивостта на района, този тип учения, този тип тясно стратегическо съдействие сред страните в района е извънредно значимо “, сподели пред публицисти Фердинанд Маркос-младши.

" Това е значим аспект от метода, по който се приготвяме за всякакво допустимо развиване ", добави той.

Китай и Тайван претендират за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море, до момента в който Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней предявяват искания за елементи от него.

Рифът Скарбъро, бе експлоатиран от генерации филипински риболовци, до момента в който Пекин не пое контрола над него през 2012 година, се намира на 230 км от Лусон - основният остров на Филипините.

Китай не признава решение на Постоянния трибунал в Хага, който през 2016 година постанови, че той няма " исторически права “ върху това стратегическо море.

Азиатският колос обаче разполага своята брегова защита и стотици плавателни съдове към рифовете в Южнокитайско море, поемайки контрола над съвсем целия воден път, през който всяка година минават търговски потоци за трилиони долари.

Австралийско-филипинските маневри са първите от сходен мащаб сред двете страни, съчетаващи въздушни, морски и сухопътни учения и симулиращи наново завладяване на следен от врага остров.

Около 1200 австралийски военнослужещи и 560 филипински морски пехотинци симулираха десант с кораб-амфибия, подпомагани от два австралийски изтребителя Ф-35 и два австралийски бойни кораба.

Ученията идват три седмици откакто китайската брегова защита употребява водни оръдия, с цел да спре филипински кораби, които трябваше да снабдят с хранителни запаси дребен гарнизон, ситуиран на атола Втори Томас от островите Спратли в Южнокитайско море.

Във вторник нова задача най-сетне съумя да достави с хранителни запаси гарнизона, като китайската брегова защита съобщи, че позволява само от " хуманизъм " доставката единствено на храна и артикули от първа нужда на бойците на атола Втори Томас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР