ъвместният изследователски център на ЕК представи своя 20-и пореден годишен

...
ъвместният изследователски център на ЕК представи своя 20-и пореден годишен
Коментари Харесай

Доклад: Горски пожари застрашават природата на Европа

ъвместният проучвателен център на Европейска комисия показа своя 20-и следващ годишен отчет по отношение на горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка, който обгръща 2019 година

През тази рекордно тежка в най-новата история година за целия свят във връзка с горските пожари в Европа изгоряха над 400 000 хектара необработваеми земи и огънят засегна рекордно огромен брой предпазени естествени зони. Според констатациите в отчета изменението на климата продължава да оказва въздействие като удължава и усилва заплахата от пожари в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Към месец март, т.е. преди "сезона на пожарите " в множеството страни, общата изгоряла повърхност в Европейски Съюз към този момент е била над междинната годишна стойност за последните 12 години. Същевременно, с помощта на по-добрата готовност и по-ефикасната реакция, през 2019 година е имало минимум злополуки и загуба на човешки живот.

Основни изводи в отчета

Националните отчети на страните демонстрират, че Испания, Португалия и Полша са отчели максимален брой пожари в страните от Европейски Съюз през 2019 г.;
Според Европейската осведомителна система за горските пожари (EFFIS ) Румъния (73 444 ha изгорели площи) е понесла най-вече вреди в предпазени зони през 2019 г.; Горските пожари съществено са засегнали предпазените зони по "Натура 2000 " в Европа - 159 585 ha през 2019 година, т.е. съвсем половината от общата изгорена повърхност в Европейски Съюз се е намирала в тези основни зони на биологично разнообразие;

През 2019 година обаче са регистрирани минимум злополуки и загуба на човешки живот: единствено трима души са потърпевши в резултат на горски пожари в страните, включени в отчета за 2019 година

В битката с горските пожари през въпросната година 35 пъти е било задействано бързото картографиране, което обезпечава услугата за ръководство на изключителни обстановки по програмата "Коперник ", което съставлява връх на годишна основа.

Пет пъти е бил задействан механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз за горски пожари. Неговият потенциал беше уголемен по линия на rescEU през 2019 година - новият европейски запас от благоприятни условия, който включва противопожарни самолети и хеликоптери.

В тактиката за биологичното многообразие, препоръчана през май като част от Европейския зелен пакт, се плануват дейности за възстановяване на положението на европейските гори и за укрепване на нашата устойчивост на пожари. Тя слага също по този начин за цел засаждането на минимум 3 милиарда дървета до 2030 година

Комисар Мария Габриел, отговаряща за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта както и за Съвместния проучвателен център, съобщи: "В продължение на над двадесет години Съвместният проучвателен център работи със страни от цяла Европа и им обезпечава информация за най-актуалните трендове в битката с горските пожари, подкрепя напъните им за предварителна защита и спомага за ограничение на опустошителните последици от зародилите пожари. Променящите се метеорологични условия, свързани с изменението на климата, усилват риска от горски пожари по света. Само познанията и научните доказателства ще ни разрешат да взимаме най-ефективни ограничения за попречване на пожарите, запазване на горите ни и биологичното многообразие и в отбрана на човешкия живот ".

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс добави: "Европейците видяха ужасяващи фрагменти от горските пожари по западното крайбрежие на Съединени американски щати, Сибир, Австралия и района на Амазония. Пожарите обаче засегнаха съществено и горите в Европа. Част от решението, което ще подсигурява да не се стига до бедствия с такива трагични размери, е да пазим и управляваме горите си по метод, който да ги направи по-неуязвими на пожари и да позволим на природата сама да се пази ".

Комисарят за ръководството при рецесии Янез Ленарчич съобщи: "От главно значение са данните и разбирането за рисковете и огнищата на горски пожари. Те ни оказват помощ както на стадия на предварителна защита и подготовка, по този начин и за една по-бърза и ефикасна реакция при пагубни горски пожари. С rescEU и нашия заздравен механизъм за гражданска отбрана на Европейски Съюз имаме подготвеност да се притечем на помощ освен в цяла Европа, само че и отвън нея ".

Контекст

Съвместният проучвателен център на Комисията спомага значително за ограничението на рисковете от бедствия при горски пожари в Европа и в международен мащаб посредством създаването и потреблението на EFFIS и на Глобалната осведомителна система за горски пожари (GWIS).
Докладите за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка са уникален източник на информация за противопожарните органи и политически виновните лица в тази област в европейските и прилежащите страни. Те дават публични статистически данни за следствията от горските пожари, докладвани годишно от противопожарните администрации в тези страни.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР