Авиокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на международния

...
Авиокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на международния
Коментари Харесай

На борда на Луфтханза: Вече без дами и господа

Авиокомпанията на страната, която е измежду най-големите играчи на интернационалния пазар, вкарва джендър-неутрален език. Той ще се употребява и в полетите на нейните дъщерни превозвачи Austrian Airlines, Swiss Air и Eurowings. Но дали всички знаят какво значи „ джендър-неутрален език “? Това разбиране става все по-популярно в последно време и има поради най-много обичайното обозначаване на половете като женски и мъжки - на езиково ниво. Според все по-налагащото се разбиране, бинарното полово разделяне - т.е. разделянето на мъжки и женски пол - дискриминира тези малцинства, които принадлежат (или считат, че принадлежат) към разнообразни други полове.

Разнообразието и различността не са кухи изречения. За Луфтханза това е действителността, споделя пред Дъждовни води говорителката на компанията Аня Щенгер. „ На тази своя настройка ние ще дадем израз и посредством езика “, прибавя тя. Занапред водачите и стюардесите ще употребяват полово неутрални обръщения, да вземем за пример: „ Драги посетители “, „ Добро утро, добър вечер “ или пък просто „ Добре пристигнали на борда! “.

Повече сензитивност към тематиката

„ Това решение има алегорично значение. То може да бъде разтълкувано като опит за повече сензитивност на тематика джендър-различията и като поставящо под подозрение бинарните полове “, споделя пред Дъждовни води социоложката Александра Шееле от Билефелдския университет. „ Специално за хората, които считат себе си за представители на различен пол, както и за тези, които възразяват против бинарната полова система, към този момент се вкарва послание без „ дами и господа “. “

Решението на Луфтханза е в благозвучие с политиката на доста други огромни компании и организации, които предизвикват включването на хората с друга полова ориентировка и желаят да се опълчват против стандартите на тематика „ джендър “. Става дума най-много за експанзиите против общностите ЛГБТИ, които най-активно се борят за джендър-равенство.

Редица интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации и Европейски Съюз, вкараха специфични наставления за потребление на джендър-неутрален език. Наръчникът, отдаден на джендър-неутралния език, който Европарламентът издаде още през 2018 година, разяснява, че този език е нещо доста повече от елементарна политическа уместност.
 23 000 евро обезщетение за майка в Германия - тъй като детската градина е прекомерно надалеч 23 000 евро обезщетение за майка в Германия - тъй като детската градина е прекомерно надалеч
В доста немски градове и села е извънредно мъчно да получиш място за дете в детска градина. За някои родители това се оказва непо...

„ Целта на джендър-неутралния език е да се заобикалят такива формулировки, които могат да се интерпретират като фатализъм, дискриминация или унизяване, доколкото внушават, че нормата се свежда до един избран пол или обществен джендър, “ написа в документа на Европарламента.

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски жанр?

В немския език към този момент от дълго време в доста случаи се употребяват форми за мъжки и женски жанр като доктор и лекарка, редактор и редакторка, канцлер и канцлерка. Сега обаче новите трендове провокират комплициране и изострят две противоположни позиции. Привържениците на джендър-неутралния език настояват, че съществителните в мъжки и женски жанр (като тези в горните примери) са дискриминиращи във връзка с хората, които не считат себе си нито за мъже, нито за дами - и че това предизвиква сексистките предубеждения. Техните съперници обаче дават отговор, че опитите да се трансформира граматиката са същинско нападение против езика.

Миналата седмица американският автопроизводител Форд също вкара джендър-неутрален език. Компанията реши да размени даже употребяваната до момента дума за „ ръководител “ – вместо досегашното „ chairman “, което съдържа думата „ мъж “, отсега нататък ще споделя единствено „ chair “.

Социоложката Шееле изяснява, че измененията в езика за значими, с цел да се сътвори у повече хора сензитивност към тематиката за половото разнообразие, само че в това време компаниите и организациите имат още доста друга работа за извършване. Тя твърди, че хората с небинарно полово схващане неведнъж са дискриминирани на работното място, че на избрани нива в йерархията тях въобще ги няма, че съществува разлика и в заплащането.
 Политически реакции след водния пъкъл в Западна Европа: Меркел в шок, Лашет се смее, Фон дер Лайен дава кураж Политически реакции след водния пъкъл в Западна Европа: Меркел в шок, Лашет се смее, Фон дер Лайен дава кураж
Смъртността от наводненията в Западна Европа доближи минимум 184 души, а десетки към момента липсват. Канцлерът Ангела Меркел съобщи в н...

Международен ден на небинарните

„ Съответните организации би трябвало да развият такава корпоративна просвета, където дискриминационните практики незабавно се огласяват, само че най-много не се позволяват, “ споделя Шееле. Тя предлага въвеждането на квоти, провеждането на фирмени курсове против дискриминационните практики и постоянна оперативна оценка на служащите и чиновниците, с цел да се открият несправедливи структури на възнаграждение.

Днешният 14 юли е разгласен за " Международен ден на небинарните ". Неговата цел е да помогне за повече приемливост към хората, които считат себе си за представители на други полове (извън мъжкия и женския), да им обезпечи и повече правдивост в обществото. 14 юли е определен заради това, че се намира тъкмо по средата сред Международния ден на дамата 8 март и Международния ден на мъжа 19 ноември.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР