Авиньон е мечта за всеки театрал. За седмица малкото градче

...
Авиньон е мечта за всеки театрал. За седмица малкото градче
Коментари Харесай

Започна 76-ият международен театрален фестивал в Авиньон -

Авиньон е фантазия за всеки театрал. За седмица дребното градче завижява успореден на нормалния живот, като всяко пространство, улиците, дворците и църквите стават подиуми за спектакъл. Тази година е първа за феста след ковидната зараза. Завръщането на режисьора и постановчик Кирил Серебренников, откриването на нова зала, цялостните с хора улици - започващият през днешния ден сценичен фестивал в Авиньон има мотив да чества след две години на здравна рецесия, въпреки да остава внимателен поради нестихващата коронавирусна пандемия, предава Франс прес.

Ден преди началото на най-известния сценичен фестивал в света се завърна и обичайният церемониал, проведен за първи път от 2019 година

" Това е първият ни Авиньон, доста сме удовлетворени. Възползвахме се от локдауна, с цел да сложим нашето зрелище ", споделя Кристоф Жилис, музикант и режисьор, който идва от Белгия, с цел да показа " Моцарт против Моцарт " - театър с " музикален комизъм ", в който той е заел единствено членове на фамилията му.

" КОВИД-19? " Няма да си прахосваме времето, би трябвало да сме на сцената, само че всички ще бъдем доста деликатни ", прибавя актьорът, облечен в древен костюм по време на парада.

Костюмирана и под звуците на барабани, компактна навалица от актьори прекоси улиците на " Града на папите ", както е именуван Авиньон, където към този момент са се събрали гости на фестивала.

" Имаме чувството, че се връщаме към естественото. Надяваме се това да бъде " Авиньон на завръщането ", споделя Оливие Шмид, чиято натрупа показва " В сянката на Оз " - музикален театър за житейския и професионален път на легендата от златната епоха на Холивуд Джуди Гарланд.

Спектакълът е едно от 1500-те представления на " Off Авиньон " - най-големият " пазар " за осъществявания онлайн, който се провежда редом с формалния фестивал и който се върна към изобилието си отпреди пандемията.

Към фестивалните събития се прибавя и откриването на нова зала " Ла Скала Прованс ".

Организаторите на фестивала показват убеденост по отношение на здравните ограничения, само че в същото време приканват за зоркост.

" Заразността понастоящем е такава, че в нашите екипи направихме наложително носенето на маски. Не можем да си позволим да имаме инфекции ", сподели заместник-директорът на фестивала Пол Ронден.

" В продължение на 20 дни в Авиньон ще има стотици хиляди хора. Не желаеме да подхващаме ограничения, които да предизвикат безпокойствие у хората, само че въпреки всичко им споделяме: Елате на фестивала и се пробвайте да сложите маските в залите ", добавя Ронден.

В града ще бъдат основани центрове за тестване и имунизация.

Изданието през 2022 година ще бъде и последното за Оливие Пи, който управлява фестивала от девет години. Той ще бъде завещан на поста от португалеца Тиаго Родригеш.

От 2013 година Пи кани създатели от разнообразни среди, като подчертава върху политическите аспекти на театъра в най-широкия смисъл на думата.

Гост на фестивала за четвърти път е съветският режисьор и постановчик Кирил Серебренников. Идеята той да открие проявата се ражда преди началото на войната в Украйна през февруари.



Серебренников, който от пролетта живее в заточение в Европа, ще даде старт на фестивала в емблематичния Папски замък в Авиньон със своята акомодация на малко известния роман " Черният духовник " на Чехов.

Руснакът наскоро направи забележителна - и оспорвана от украинците поява на кинофестивала в Кан, където филмът му " Жената на Чайковски " беше включен в конкурсната стратегия.

В знак на взаимност с Украйна прощалното показване на Оливие Пи ще бъде с пънк групата " Dakh Daughters " от Киев в спектакъла му " Miss Knife ".

Тази година фестивалът в Авиньон отдава респект и към Близкия изток с присъединяване на иранеца Амир Реза Кухестани - различен постоянен посетител, арабски поетеси, ливански актьори.

" Всеки може да открие своето прекарване, без значение дали със Серебренников, небинарната артистка Кей Темпест, Червената шапчица от колектива Das Plateau или арабски поетеси ", показва Пол Ронден.

За феновете на дългите спектакли, традиция на фестивала в Авиньон, драматургът Симон Фалгиер предлага " Гнездото от пепел " - 13-часов епос с четири паузи и две почивки.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР