Август месец е пикът на туристическия сезон по Българското Черноморие

...
Август месец е пикът на туристическия сезон по Българското Черноморие
Коментари Харесай

Летищата във Варна и Бургас са обслужили над 743 000 пътници през август

Август месец е пикът на туристическия сезон по Българското Черноморие и това не е изненада, че Летище Варна и Летище Бургас означават нови положителни резултати. Положителната наклонност в броя пасажери и самолетодвиженията се резервира и през този месец. Като огромно достижение концесионерът " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД регистрира, че и двете летища са посрещнали едномилионния си пасажер за 2022 през август.

Двете летища са обслужили общо над 743 хиляди пасажери единствено през август 2022 година, оповестиха за TravelNews от компанията. Това представлявлява растеж от 18% по отношение на същия интервал на предходната година. От друга страна самолетодвиженията през август са се нараснали с едвам 500. Въпреки цялостния триумф на морските летища от групата на Fraport, разликата сред Бургас и Варна е осезаема.

Южното летище се оправя по-добре и регистрира растеж от 34% в броя обслужени пасажери през август по отношение на същия месец на предходната година. Пристигнали са 487 534 туристи с 3 229 полета. Това отбелязва и 27% растеж в самолетодвиженията. Разбира се, можем да обосновем този голям интерес към Бургас със усилването на летния сезон. Все повече туристи избират да почиват на юг. Най-търсен от непознатите туристи остава най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. Туристите избират още Несебър, Свети Влас, Созопол, Поморие и други места за своите летни почивки. Освен усъвършенстване по отношение на предходната година, аеорагатата има усъвършенстване и по отношение на предходните месеци. Това прави август най-силният за летище Бургас до този миг.

Най-силните пазари за него са Полша, Англия, Чехия, Германия и Израел. Забелязва се напор от пасажери от тези страни освен през август, защото те са в топ 5 за бургаското летище, само че и през последните няколко месеца. Преди пандемията германци, англичани и руснаци са двигателната мощ на морските курорти, само че през 2022 наклонността се трансформира. На база данните можем да заключим, че поляците и чехите са чужденците, които най-силно избират лятната отмора в България.

Летище Варна отбелязва по-бавен ритъм, като за пръв път тази година отбелязва спад на пасажерите. Той е единствено с 3% по отношение на предходната година, само че все пак “Фрапорт " подсигурява, че това не е причина за терзание. “Пристигналите са малко над четвърт милион за месеца. Но от началото на годината до този миг на Летище Варна сме обслужили с 50% повече пасажери, спрямо 2021 година, като също по този начин чакаме и добър зимен сезон за аеропорта, тъй че минималното понижение този месец го преглеждаме по-скоро като изключение, заради недобрия туристически сезон за Северното Черноморие ", споделя Цветомир Стефанов от концесионера. Морската столица е посрещнала 256 264 посетители в интервала 1 - 31 август 2022 година, на фона на 262 975 за същия интервал на предходната година. Самолетодвиженията също са намалели, като през август тази година те са 1 771 или с 200 по-малко от предходната година.

Във Варна немският пазар се е наложил като водещ, защото попада преди всичко в класацията. Другите страни, от които морската столица посреща най-вече туристи, са Полша, България, Чехия и Англия. За положителните резултати на Летище Варна въздействие оказват постоянните линии на Bulgaria Air от София. Но съществена тяга в триумфа на летището съставляват нискотарифните самолетни компании и чартърите - туристите от Германия, Полша, Чехия и Англия избират точно такива полети за почивката си в България.

Статистиката демонстрира, че сезонът за Летище Бургас е към 2 пъти по-силен. Въпреки това и двете аерогари се показват отлично и с всеки минал месец потвърждават, че секторът постепенно се възвръща.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР