Август – месецът на отпуските. Мнозина го очакват с нетърпение,

...
Август – месецът на отпуските. Мнозина го очакват с нетърпение,
Коментари Харесай

Два типа престъпници дебнат във Варна

Август – месецът на отпуските. Мнозина го чакат с неспокойствие, с цел да стегнат багажа и да се насочат на отмора за седмица, две или повече. Но от време на време завръщането ни е повече от неприятно, тъй като се оказва, че по време на нашето неявяване домът ни е бил посетен от неканени посетители. Не е вест, че лятото е сезонът, в който обичайно престъпността се усилва. Но всякога би трябвало да сме изключително внимателни.

Битовата престъпност обичайно се усилва през лятото. Идват и положителни познайници на полицията от вътрешността на страната. Два вида са нарушителите, които влизат по домовете:

" На първо място са да ги назовем " опортюнисти ", които работят с доста дребна или без предварителна подготовка, "  казва основен контрольор Иван Петров от варненската полиция. Тези нарушители нападат, когато открият незаключена врата, отворен прозорец на невисок етаж или  некачествена дограма.

" Също в автомобила си на видно място сме оставили нещо скъпо - като да вземем за пример скъпа техника, преносими компютри, телефони, дамска чанта. Просто минава, пробва, отворена е вратата или е доста елементарно отваряема, влиза и я взима, " добавя основен контрольор Петров.

На подобен вид закононарушения главните цели са пари в брой и бижута. Другият вид крадци са добре готови и влагат даже проверяващ детайл в дейностите си. Тези нарушители изследват навиците на притежателите на жилището и се стараят да бъдат изцяло незабележими. Много значим съвет  на основен контрольор Петров е да внимаваме доста какво публикуваме в обществените мрежи:

" Старайте се да не заявявате на висок глас какви са ви проектите за неявяване, какво имате скъпо в дома си. Това е от една страна, въпреки това, в случай че имате опция, ваш непосредствен родственик или другар отвреме-навреме да минава, да наглежда парцела Ви – дали всичко е наред. Да се вижда, че има придвижване, " споделя основен контрольор Петров, съобщи БНР.

Разкриваемостта на надомните обири се е повишила поради сложени камери в доста жилища и блокове. Съществува и скрита престъпност, тъй като не всички оповестяват за осъщественото посягане в дома им, а това е значимо, акцентира Иван Петров.

В последните години през лятото във Варна идват и нарушители от други страни, главно румънци, които правят измами по основни пътища и автомагистрали. Те имитират спешна обстановка с автомобила си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР