Авдеевка падна. Знак ли е това, че Русия обръща хода

...
Авдеевка падна. Знак ли е това, че Русия обръща хода
Коментари Харесай

Авдеевка падна. Ще обърне ли Русия хода на събитията?

Авдеевка падна. Знак ли е това, че Русия обръща хода на събитията? Украинските войски са се изтеглили от Авдеевка, оповестиха военните на страната. Официалните лица подредиха цялостното евакуиране на силите от основния източен град малко преди разсъмване в събота след месеци на тежки сражения с съветските сили.
Генерал Олександър Сирски, върховен боен пълководец на Украйна, който командва от няколко дни след отстраняването на предшественика му Валерий Залужний, съобщи в изказване във Фейсбук: „ Въз основа на оперативната конюнктура в региона на Авдеевка, с цел да избегнем обграждане и да запазим живота и здравето на военнослужещите, взех решение да изтегля нашите елементи от града и да преминем към защита на по-благоприятни линии. “

 

Контекстът

От няколко месеца в региона се водят яростни боеве. От октомври съветските сили се пробват да настъпят към град Донецк, който в миналото е имал население от към 30 000 души.
Хората на Владимир Путин съумяха да обкръжат боеспособния град от три страни. Като оставиха лимитирани пътища за доставяне на украинските войски, ситуирани в региона. Превземането на Авдеевка беше една от основните цели на съветските военни.

Какво знаем

„ В сложната обстановка на бойното поле, когато от укреплението са останали единствено руини и купчина счупени тухли, нашият приоритет е да спасим живота на бойците “, съобщи в Телеграм Олександър Тарнавски, пълководец на югоизточния бранш на Украйна.

 

В изказването си Сирски споделя: „ Нашите бойци извършиха почтено военния си дълг, направиха всичко допустимо да унищожат най-хубавите съветски военни елементи, нанесоха обилни загуби на съперника във връзка с жива мощ и техника. Предприемаме ограничения за стабилизиране на обстановката и опазване на позициите си. Животът на военнослужещите е най-висока полезност “

 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е взето вярно решение за опазване на живота на военните.

Олександър Тарнавски, пълководец на армията в региона на Авдийска област, съобщи: „ В обстановка, в която врагът напредва върху труповете на личните си бойци с превес на снарядите 10:1, при непрекъсната бомбардировка, това е единственото вярно решение. “

Какво следва?

Тъй като завладяването на Авдеевка е основна цел за Кремъл, изтеглянето на украинските сили евентуално ще бъде оповестено за огромна победа от страна на Русия.

Николай Белиесков, боен анализатор в Националния институт за стратегически проучвания в Украйна, съобщи: „ Авдеевка е доста значима опорна точка в украинската отбранителна система. Поемането на контрола върху Авдийвка може да сътвори опция за Русия “.
Институтът за проучване на войната (ISW) съобщи в оценка от 16 февруари, че отдръпването на ноктите от Украйна „ не предлага благоприятни условия за оперативно важен прогрес “ за силите на Москва.

ISW съобщи, че Русия евентуално ще усложни или предотврати украинското евакуиране „ с вярата да нанесе оперативно значими загуби на украинските сили в региона “.

„ По-нататъшните съветски триумфи в Авдеевка, целящи да усложнят украинското евакуиране, и украинските контраатаки, обхващащи изтеглящите се украински сили, евентуално ще доведат до по-нататъшни съветски загуби “, добавя ISW. „ Руските сили евентуално ще се затруднят да напреднат западно от Авдийвка към вторично готови позиции, към които се изтеглят украинските сили, и евентуално ще понесат обилни загуби, в случай че решат да нападат фронтално тези украински позиции през открити полета. “

Изтеглянето идва, откакто украинският президент Володимир Зеленски подписа пактове за сигурност с Франция и Германия тази седмица.

По-рано този месец Европейският съюз се споразумя за в допълнение финансиране на военните старания в размер на 54 милиарда $.

По-рано тази седмица Сенатът одобри пакет за външна помощ, включващ 60 милиарда $ за Украйна. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обаче отхвърля гласоподаване в долната камара без спомагателни ограничения за справяне с миграцията през южната граница на Съединени американски щати.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщи: “Авдеевка е застрашена от рухване под съветски надзор. В доста огромна степен това се случва, тъй като украинските сили на терен изчерпват артилерийските си муниции. Цената на бездействието на Конгреса е явна. И тя се поема от раменете на украинските бойци. Необходимо е Конгресът да одобри спомагателния законопроект за националната сигурност без по-нататъшно отсрочване. Ако републиканците от Камарата на представителите не работят скоро, това, което се случва сега в Авдийвка, може да се случи и на други места по този фронт. “

Дали рухването на Авдеевка е знак, че Русия обръща хода на събитията?

Въпреки че руснаците понесоха големи загуби, четири месеца непрестанни офанзиви оставиха украинските войски там превъзхождащи по бройка, с незадоволително оръжие и с намаляващи муниции.

Това е най-голямата победа на Москва след несполучливата контраатака на Украйна предходната година.

През 2014 година Авдеевка беше за малко окупирана от Русия, преди да бъде отвоювана от Украйна.

И по този начин, какво значи рухването на Авдеевка за по-широкия спор?

Размерът е по-голям от всеки път

Тъй като в този момент това е война на безсилие, разликата в размера на Украйна и Русия става все по-очевидна. Населението на Русия от 144 милиона души е повече от четири пъти по-голямо от това на Украйна.

Въпреки че загуби хиляди бойци в процеса, Москва се възползва от размера си, като ги попълни съвсем незабавно.

Украинските сили също претърпяха загуби, въпреки и не в същата степен.

Както и при други украински селища на фронтовата линия, Русия е превзела съвсем изцяло опустошен град.
Разположената там 3-та щурмова бригада на Украйна съобщи, че е била атакувана от пехота във всички направления.

Русия е съсредоточила в региона най-добре подготвените си бойци и се смяташе, че хвърля до 60 бомби дневно върху украинските позиции.

При последното завладяване на украински град – Бахмут – от руснаците, военачалник Сирски беше подложен на критика, че го е задържал прекомерно дълго. Той беше упрекнат, че е преследвал алегорична победа за сметка на ненужни жертви.

Опитът наподобява е трансформирал това.

Средносрочна вероятност

Този съветски прогрес не се случи за една нощ. От октомври предходната година насам Москва стартира вълна след вълна от офанзиви към Авдеевка.

От издигнатите си позиции и подсилената си защита в индустриалния град украинците съумяха да ги задържат с целенасочени удари, оставяйки белязания пейзаж на Донбас посипан с съветски тела и унищожени бронирани машини.

Сега наподобява, че съветските войски са проникнали през отбранителните уреди, които са били укрепени през 10-те години от началото на нападателната акция на Москва.

За отчаяние на Киев, Украйна не е съумяла да пробие съветските укрепления на други места, които са били построени за няколко месеца.

„ Русия не може да реализира стратегически цели, а единствено тактически “, споделя майор Родион Кудряшов, украински заместник-командир на 3-та щурмова бригада.

Той споделя, че бойците му са превъзхождани по бройка с цели седем към едно. „ Това е все едно да се биеш с две армии “, за неговите думи.

Убеден е, че руснаците няма да настъпят към градове като Покровск и Костянтинивка, само че това надалеч не е обезпечено.

Това, което ще създадат, е да понижат натиска върху град Донецк на 15 км по-на изток, който Русия окупира от 2014 година насам.

В дълготраен проект

Украйна и преди е била принуждавана да отстъпва по сходен метод, а точно през лятото на 2022 година

Големи, добре оборудвани съветски елементи обкръжиха градове като Лисичанск и Северодонецк. Украинците не можеха да създадат съвсем нищо, с цел да ги спрат.

Последвалият приток на западни оръжия и въодушевеното военно мислене обаче доведоха до смяна на наклонността по-късно същата година, като украинските войски освободиха региони в Херсонска и Харковска област.

Сега обаче войната е друга.

Глобалната политика оказва по-значително въздействие върху бойното поле.

Забавянето на западната помощ директно способства за евентуалното украинско оттегляне в Авдеевка.

Съединени американски щати са водещи в даването на оръжия на Украйна заради мащаба и скоростта, с която могат да ги дават. Тъй като пакетът от 95 милиарда $, включващ помощ за Украйна, към момента не е утвърден във Вашингтон, други съдружници се борят да запълнят празнината.

Това значи, че украинците би трябвало да разпределят боеприпасите и да се оправят с ниския морал. А Авдеевка може би не е единственото евакуиране, което Киев обмисля.

Руският президент Владимир Путин също към момента желае цяла Украйна и към момента е допустимо да я превземе.

Тази вероятност може или да възвърне единството на Запада в опитите му да го предотврати. Или да подхрани скептицизма, че Украйна в никакъв случай не е била в положение да завоюва тази война. Въпреки изключителната отбрана, която показва в Авдеевка и на други места.

 

Източник – Newsweek, BBC /Превод:SafeNews

од:

Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР