Аварийната система за спасяване е отделила кораба с космонавтите и

...
Аварийната система за спасяване е отделила кораба с космонавтите и
Коментари Харесай

Военен разкри какво е спасило космонавтите на борда на "Союз"

Аварийната система за избавяне е отделила кораба с космонавтите и е избавила живота им от неуправляемия полет на ракетата. Това разкри източник от ракетнокосмическия бранш, предават международните организации.

" Отказът за отделяне на задния блок на първата степен на ракетата и " ударът " по централния блок на втората степен на ракетата Союз-ФГ " е довел до загуба на ориентация на връзката на втората и третата степен с кораба. Системата за управление на носителя не е успяла за разчетеното време да парира извънпределните отклонения, затова автоматиката на аварийните системи за спасяване е включила двойката двигатели ПД860М в главния обтекател без всякакво участие на екипажа ", каза източникът.

Той поясни, че тези двигатели са разединили отсека с космонавтите и спускаемия апарат от ракетата и са ги привели в състояние на балистично спускане. Аварийният сигнал за включване на двигателите и евакуирането на кораба е бил даден въз основа на сигнал от датчиците за ъгловите скорости при отклонение на посоката на полета на ракетата от заложените в програмата параметри, каза източникът на агенцията.

По-рано стана първата в историята на съвременна Русия авария с пилотируем космически кораб. Ракетата-носител " Союз-ФГ " не успя да изведе в орбита космическият кораб " Союз МС-10 " с нов екипаж за МКС.
На борда на кораба се намираха руснакът Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг. Те успяха да се върнат безопасно на земята в спасителната капсула.

" Роскосмос " е създал специална комисия, която да разследва аварията. Русия в момента е преустановила стартовете с екипажи на борда.
Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР