automedia.investor.bgС новаторската технология скоро ще можете да прожектирате дори филми

...
automedia.investor.bgС новаторската технология скоро ще можете да прожектирате дори филми
Коментари Харесай

Революционни фарове светят на 600 м и не заслепяват

automedia.investor.bg

С новаторската технология скоро ще можете да прожектирате даже филми с колата си

Още от 1898, когато американската компания Columbia Electric Car за пръв път инсталира електрически светлини в автомобил, фаровете се люшкат сред две противоречащи си условия. Ако са ярки и с задоволително огромен обсег, заслепяват насрещния трафик. Ако са щадящи за очите на другите водачи, няма да виждате къде карате.

Най-после наподобява, че има решение на този проблем. То се назовава SMARTRIX-HD и бе публично показано тази седмица на годишното ContiTechShow в Хановер. Дело на взаимното дружество на Continental, един от най-големите снабдители на автомобилни съставни елементи в света, и производителя на осветителни тела OSRAM, това са матрични LED фарове, които могат напълно да забулват и насрещно идващите коли, и тези, които се движат пред вас.

В концепцията няма нищо ново: сходни светлини се оферират от няколко години - било като LED матрици, било като механично движещи се осветителни тела. Но и двете технологии са несъвършени и постоянно провокират недоволството на каращите против вас.

 OSRAM Continental

Новите светлини на OSRAM Continental - и отпечатъците на двайсетина любопитни публицисти, водени от правилото око да види - ръка да пипне

За разлика от тях творението на OSRAM Continental употребява матрица с голяма резолюция: всеки от модулите на процедура съдържа по 1024 пиксела, всеки от които може да се ръководи поотделно. Във всеки фар има по два блока с по два модула, т.е. общо 4096. Това разрешава с идеална акуратност да се затъмняват другите коли на пътя, тъй че нито за момент да не бъдат заслепявани от светлинния лъч. В същото време, с помощта на комбинацията от LED и лазери, новите фарове имат смайващите 600 метра обсег - десетина пъти над общоприетите халогенни светлини.

 OSRAM Continental

Вторият значителен плюс е, че поради големия брой следени пиксели не са нужни никакви механични съставни елементи, даже и за завиващите в завой светлини. Това пести освен от цената, само че и от мястото, и понижава броя на евентуално чупещите се детайли.

От смесената компания твърдят, че новата технология умерено може да се ползва и в всеобщи модели, без това да се отрази на цената им. Тя ще се инсталира да вземем за пример в новото потомство на Opel Corsa.

 OSRAM Continental

Новата технология ефикасно ще затъмнява освен насрещно издващите, само че и движещите се пред вас коли, което ще разреши на процедура от самото начало да карате на дълги

Впрочем това е единствено началото в региона на светлините с висока резолюция, акцентира доктор Максимилиан Аустерер, началник по развойната активност на OSRAM-Continental. След като софтуерният пробив е към този момент факт, няма спънка броят на пикселите да пораства. Съвсем скоро колата ви ще е способна да прожектира пред себе си разнообразни знаци и даже филми. Ще можете също да видите светлинна проекция на автомобила в действителен размер, тъй че да прецените дали ще мине през някое тясно място или дали ще се вмести в паркинга.

Първите серийно инсталирани светлини с новата технология ще са факт през 2022.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР