Аутистите често остават без работа, въпреки че имат големи заложби.

...
Аутистите често остават без работа, въпреки че имат големи заложби.
Коментари Харесай

Те всъщност имат огромни предимства: Как аутистите успяват в IT сектора


Аутистите постоянно остават без работа, макар че имат огромни заложби. Една немска компания се възползва от това и оказва помощ на хора със синдрома на Аспергер и други аутисти да намерят работа.

" Представете си за миг, че се запознавате с човек, който още на втората ви среща ви споделя: Не знам по какъв начин изобщо сте станали шеф ", спомня си Андреас Генц. Той е шеф на dpa picture alliance, дъщерно сдружение на немската осведомителна организация ДПА. При такова неподправено признание нормално съдействието секва неотложно - само че не и в този случай: Генц не се разделя с IT експерта Михаел Виланд, който му оказва помощ през идващите няколко месеца да вкара нов програмен продукт и по този начин да усъвършенства доста работни процеси в организацията.
Редакцията предлага
Хората с Аспергер " виждат " структурите сложно

Виланд работи за консултантската компания Auticon, която оказва помощ на хора със синдрома на Аспергер и други аутисти да си намерят работа като IT експерти. " Повечето хора със синдрома на Аспергер възприемат света по друг метод и филтрират усещанията си друго ", споделя Виланд. За себе си той споделя, че аутизмът му оказва помощ да вижда по-добре комплицирани структури.

" В положение съм единствено по органиграмата на дадена компания да схвана по какъв начин действат в нея връзките, вътрешните процеси и връзките сред чиновниците. Вътрешното око ми оказва помощ да виждам информацията и да върша заключения, които изненадват всички и ме питат от кое място знам всичко това ", споделя Виланд.

Високонадарени, само че безработни

Хората със синдрома на Аспергер могат да мислят логичен и аналитично на извънредно високо равнище, да се концентрират - в това число при доста монотонни действия и повтарящи се задания. Често те се вкопчват в детайла и имат високи условия за качество и осъществяване. Всичко това са характерности, изключително потребни в IT бранша, които дават на хората с този тип аутизъм доста преимущество пред останалите.

Въпреки това доста от тях не съумяват да се осъществят на трудовия пазар, споделя Виланд. Няма надеждна статистика по тематиката, което се дължи в това число на обстоятелството, че доста от хората със синдрома на Аспергер не са диагностицирани или не желаят да се разкриват като такива.

Социалната интеракция и връзка са главните провокации

Михаел Виланд получава своята диагноза, когато към този момент е над 40 години. " Сравнително мъчно преценям хората, в случай че дебатът не се води с причини и обстоятелства - да вземем за пример когато приказваме за политически игри ", споделя той. Виланд има компликации и с това, че приема нещата безусловно и не може да чете сред редовете. Нито пък схваща иронията. " Това разрешава на хората да ме инструментализират и по-късно си блъскам главата в стената. Често съм изпадал в такива обстановки ", споделя той.

Михаел Виланд мъчно схваща завоалираното говорене и иронията.

Във компанията на Виланд Auticon обръщат доста внимание на по-особените потребности на сътрудниците. Към всеки един от тях има причислен по един " треньор ", който оказва помощ на клиентите да се оправят в общуването си с хората с аутизъм, да предотвратяват възникването на проблеми при връзката или пък просто се грижат за това работата да е проведена по този начин, че съответният човек с аутизъм да се усеща добре на работното си място. Например това да се скрият с лепенки непрекъснато мигащите светлинки по компютъра или пък бюрото да бъде сложено в някой по-тих и спокоен ъгъл на работното помещение.

Всеки помощник на Auticon се нуждае от разнообразни условия, удостоверява и шефът на компанията Дитер Хан. Всеки е друг, споделя той, и " в случай че познаваш един човек с аутизъм, значи в действителност познаваш единствено един ", твърди той.

Въпреки че самият той е с аутизъм, за Виланд не постоянно е елементарно да поддържа връзка с сътрудниците си, които също са с аутизъм. " И аз трябваше първо да се науча по какъв начин да поддържам връзка с аутисти ", признава той. За Auticon към този момент работят 290 души в осем страни, 210 от тях - с аутизъм. Хан възнамерява до три години броят им да се удвои.

***

Вижте и тази изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР