Аукционна къща Christie's продаде на търг един от най-големите диаманти

...
Аукционна къща Christie's продаде на търг един от най-големите диаманти
Коментари Харесай

Продадоха на търг благотворително един от най-големите диаманти в света

Аукционна къща Christie's продаде на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел за трети път.

Платената за него цена е 14 милиона щатски $, като част от приходите от продажбата, осъществена в швейцарския град Женева, ще отидат за Червения кръст.

Единадесет минути наддаване подвигнаха продажната цена на диаманта надалеч оттатък предварителната му оценка сред 7 милиона и 10 милиона швейцарски франка - на 14.1 милиона швейцарски франка, оповестява Barron's.

Камъкът с тегло 205 карата носи същото име като интернационалната организация - Червен кръст.
View this post on Instagram
A post shared by Robb Report (@robbreport)

Необработеният елмаз се допуска, че е бил с тегло 375 карата, когато е придобит в мина на DeBeers в Южна Африка през 1901 година

За първи път е препоръчан на благотворителен търг на Christie's през април 1918 година, когато приходите от продажбата му още веднъж поддържат активността на Червения кръст.

Камъкът е продаден за 782 000 $ (към днешна дата) на лондонската бижутерска къща S.J. Phillips, а през идващите десетилетия минава през ръцете на няколко притежателя, оказвайки се най-после владеене на американски предприемач.

За повторно диамантът се появява на търг на Christie's в Женева през 1973 година, когато е продаден за 4.7 милиона $ (към днешна дата). Месеци по-рано не съумява да се пласира на търг в Токио заради невисок интерес.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР