Атомните електроцентрали в света продължават да се справят с високите

...
Атомните електроцентрали в света продължават да се справят с високите
Коментари Харесай

WNA: Политиците трябва да се ангажират повече с развитието ядрената нергетика


Атомните електроцентрали в света не престават да се оправят с високите стандарти, като обезпечават мощен растеж. Планира се над 20 нови реактора да бъдат пуснати преди края на 2020 година. Това споделя генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация ( World Nuclear Association, WNA) Agneta Rising в последният отчет на организацията, оповестен дни пред остарялата на Световния симпозиум, който ще се организира в интервала 4-6 септември в Лондон.

Според Rising, с цел да може обаче атомната промишленост да реализира задачата, подложен в програмата Harmony - най-малко 25% от електрическата енергия да е създадена от АЕЦ, политиците ще би трябвало да поемат по-голям ангажимент.

Производството от АЕЦ пораства

Докладът, оповестен от основаната в Лондон организация, отбелязва, че за 6-та поредна година се регистрира растеж на международното произвеждане на нуклеарна сила през 2018 година с 61 TWh спрямо миналата година, като доближава 2563 TWh. Това е повече от 10% от световното търсене на електрическа енергия. Производството от нуклеарни мощности нараства най-бързо в Азия, където те се усилват с близо 12%, до 533.0 TWh.

От влезлите в употреба девет нови реактора с мощ от 10.4 GWe (електрически гигавата) седем са в Китай, а два в Русия.

Седем реактора с потенциал от 5,4 GWe са затворените през 2018 година Четири от тях са японски, които не работят от 2011 година, а петият е - тайванският Chinshan 1, който също не е в употреба от 2015 година. Затова се счита, че прекъсването им е оказало минимално въздействие върху цялостното произвеждане на електрическа енергия през 2018 година Четири реактора в Япония, с смесен потенциал от 5.6 GWe, получиха утвърждение за рестартиране.

Забележителни нови планове

В отчетът се обръща внимание на новите планове през 2018 година („ забележителна характерност “). В тази връзка се подчертава върху новия дизайн (нова конструкция) за реактори измежду пуска на реактора. Haiyang 1 и 2 и Sanmen 1 и 2 следват първите четири AP1000, които започнаха работа, както и първият EPR - Taishan 1, на (АЕЦ) Ленинград II-1 започва първият VVER-1200, а на Yangjiang 5 - първият ACPR-1000. Освен това построяването на вторите блокове в Haiyang и Sanmen са със доста по-кратки периоди на строителство, което демонстрира потреблението на опита от построяването на първия блок.

Средното време за строителството през 2018 година е било 8,5 година, което се дължи най-вече на пуска в употреба на реактори с нов дизайн. Иначе междинното време за създаване на реакторите е от 5 до 6 години, се споделя в отчета. Очаква се времето за строителство да се върне към типичната си дълготрайност през 2019 година

Броят на реакторите в развой на създаване в края на 2018 година е 55, като стартира строителство на пет реактора, спрямо други девет, свързани към мрежата след привършване на строителството.

В Азия нуклеарното произвеждане набъбна с повече от 10%, достигайки 533 TWh, или над една пета от световните мощности. В Китай започва с комерсиална употреба на първите реактори AP1000 и EPR, дружно с реакторите VVER V-428M и ACPR-1000. В началото на 2019 година Китай разполага с 46 работещи нуклеарни реактора, което е към 11 % от международния нуклеарен потенциал.

Рестартирането на реакторите в Япония тече постепенно, макар че утвърждение за рестартиране бе ддено за четири от реакторите, което усили общият им брой до девет. Така че Япония продължава да разчита на изкопаеми горива, се отбелязва в отчета.

Общият потенциал на петте реактора, чието строителство започва през 2018 година е 6279 MWe. Сред тях са (АЕЦ) Akkuyu 1, първият реактор в Турция, и Hinkley Point C-1 – строителството на първия реактор във Англия след 30-годишно спиране (след Sizewell B). Rooppur 2 е вторият нуклеарен реактор в Бангладеш в развой на създаване.

В Русия продължи подготовката за първата плаваща атомна електроцентрала „ Академик Ломоносов “. Планира се, че корабът ще бъде конфигуриран в Pevek (Певек), в Северна Русия, по-късно тази година, се споделя в отчета. Докато е подготвян отчета плаващата АЕЦ „ Академик Ломоносов “ означи прогрес и към този момент пътува в посока Певек.

В отчета се регистрира също по този начин и високата успеваемост на производството на електрическа енергия от атомни мощности. Постигнатият междинен коефициент е от порядъка на 80%, което е доста повече спрямо произвеждане на електрическа енергия от различен тип мощности. През 2018 година той е 79,8% или малко по-ниско от 81,1%, реализиран през 2017 година Въпреки дребния спад високото равнище на успеваемост, регистрирано след 2000-та година се резервира, излиза наяве от известието на WNA.

Като цяло това е отражение на постигнатите положителни експлоатационни индикатори.

Докладът отбелязва постигането на период на употреба от 50 години, която се случва за първи път тази година и се регистрира при пет реактора - Beznau 1 в Швейцария, Nine Mile Point 1 и RE Ginna в Съединени американски щати и Tarapur блокове 1 и 2 в Индия стартира да работи през 1969 година Много реактори, работещи през днешния ден, възнамеряват да работят за 60-80 години.

Европа, само че и България

В частта за Европа, в отчетът осведоми за желанието на страната ни за обновяване на плана за АЕЦ „ Белене “. „ В България, след продължение на лицензията на (АЕЦ) Козлодуй 5 през ноември 2017 година, Народното събрание на страната през юни 2018 година разпореди на министъра на енергетиката да възобнови търсенето на вложители в спряния план Белене “, се споделя в доклада на WNA.

„ Подобен прогрес беше реализиран и в Полша, където енергийното министерство пусна през ноември 2018 година своя план на енергийна политика, където се показва упованието за 6-9 GWe атомна сила към 2043 година Голям е и броят на други европейски страни към създаване на нови нуклеарни реактори, т.е. в това число Чехия, Унгария и Румъния “, се споделя в отчета на Световната нуклеарна асоциация.

Климат

Ядрената енергетика икономисва излъчвания от въглероден диоксид от близо 2 милиарда тона годишно и подкрепя намаляването на зависимостта от изкопаемите горива.

50-те реактора, които са в развой на създаване през днешния ден ще обезпечат опция да се избегнат в допълнение излъчвания от 450 милиона тона CO2 годишно до 2025 година

Докладът е безапелационен - политиката е ключът към растежа.

Именно политиката е ключът към растежа, излиза наяве от отчета, в който от разбора на пазара в Съединени американски щати могат да се създадат и съответни заключения.

Реакторите в Съединени американски щати са произвели с 808 TWh повече електрическа енергия през 2018 година, в сравнение с през миналата година. Един реактор - Oyster Creek е изведен, макар полученият лиценз за още 10 години употреба, заради нови условия.

Според отчета, „ до момента в който някои американски щати вкараха схеми, които поддържат производството на нуклеарна сила, като признават нисковъглеродното произвеждане, на други места реактори са застрашени от изкривените и предизвикателни пазарни условия ".

В заключението на отчета се отбелязва за засилените сигнали за по-неотложни дейности във връзка с промените на климата.

Някои слагат под въпрос дали нуклеарната енергетика може да бъде употребена задоволително бързо във времето, с цел да се оправи с климатичните промени. Факт е, че през днешния ден нуклеарната сила дава главен принос за отбягване на изменението на климата, като повече от 10% от международното произвеждане на електрическа енергия е от нуклеарни мощности.

„ Едно от най-ефективните дейности, които би трябвало да се подхващат, с цел да се избегнат излъчванията на парникови газове, е да се подсигурява, че реакторите ще продължат да работят с цялостния си капацитет. Средната възраст на нуклеарните мощности в света е към 30 години. Тази година пет реактора реализираха период на употреба от 50 години. Днес се търси опция за удължение на живота им до 60 години, или даже до период на употреба от 80 години.

Много от сегашни реактори имат капацитет да продължат да бъдат част от една напълно декарбонизирана енергетика, която да сплотява разнообразни енергийни типове мощности през 2050 година.

„ Ако желаеме да се отнасяме съществено към изменението на климата, ние също би трябвало да сме съществени към решенията. Преминаването към нисковъглеродна стопанска система, която дава отговор на енергийните потребности на световната общественост е сложна задача. Но това е предизвикателство, което би трябвало да бъде изпълнено, и нуклеарната енергетика е тази, с която може да бъде реализирано посредством потребление на цялостния й капацитет “.

Пълният отчет на WNA може да бъде прочетен на: https://www.world-nuclear.org/getmedia/d77ef8a1-b720-44aa-9b87-abf09f474b43/performance-report-2019.pdf.aspx
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР