Атлети от Турция и Украйна са големите победители в 5-ото

...
Атлети от Турция и Украйна са големите победители в 5-ото
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в маратона на Стара Загора


Атлети от Турция и Украйна са огромните спечелили в 5-ото издание на Старозагорския маратон. Омер Асланоглу победи при мъжете с резултат 2.23:52 часа. Той остави зад себе си наределия се трети предходната година мароканец Йосеф Сбай (2.26:36 ч.) и представителя на Украйна Богдан Семьонович (2.27:23 ч.). Неговата брачна половинка - Наталия Семьонович пък завоюва конкуренцията при дамите с 2.47:54 часа. Втора се подреди сънародничката Кристина Бохомякова (2.55:42 ч.), а трета в Христина Козарева с 3.05:37 ч. При мъжете най-предно класираният българин е Шабан Мустафа - шести с 2.32:09 часа.

България обаче взе победи във всички останали дистанции от конкуренцията. В полумаратона победиха Мирослав Спасов (1.12:12 ч.) и Милица Мирчева (1.21:12 ч.), а на 10 км най-бързи бяха Християн Стоянов (33:41 мин.) и Лиляна Георгиева (38:02 мин.)
В надпреварата се включиха рекордните за Старозагорския маратон над 600 участници от 13 страни, като за отбелязване е, че това лято за първи път нямаше всеобщ старт поради здравната конюнктура у нас. Стартът бе даден от Красимира Чахова – зам.-кмет на Стара Загора и Анатоли Илиев – уредник на мартонски бягания и ръководител на Асоциация „ Спорт в свободното време “. И през тази година конкуренцията даде начало на Българската верига от атлетически маратони, която към този момент е със подтикващ рекордни резултати и участия правилник. Учредена през 2016 година под името „ Бягането като метод на живот “, за няколко сезона самодейността бързо увлече хиляди и се трансформира в незаменима част от модерния образ на няколко огромни български селища.

Тази година веригата започва още веднъж от Стара Загора, само че поради здравната рецесия маратонът бе пренасрочен за 30 август. Дългата пауза в спорта промени реда на маратоните и по изключение финалът в този момент ще бъде във Варна на 7 ноември. Ето и датите на трите маратона от веригата:

30 август Маратон Стара Загора
11 октомври Wizz Air София маратон
7 ноември Маратон Варна

Новото тази година е, че за първи път посредством общия джакпот ще подтикват още по-силни резултати и по-класно присъединяване – както на елитни задгранични бегачи, по този начин и на най-хубавите български спортисти. През 2020 година 20-хилядният бонус се обвързва с елитни достижения и награди за върхове. По този метод уредниците желаят да вдигнат равнището и да създадат още по-многобройни участниците в трите обособени надпревари. Отново интензивно в акцията се включват общините, уредници на деянията са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА, Асоциация „ Спорт в свободното време “, както и локални спортни клубове. Всички надпревари се организират при строго съблюдаване на здравните ограничения и условия.
Сроковете и способи за регистрация за идващите две прояви, както и изискванията за присъединяване ще намерите в уеб страницата на съответния маратон. В тях има специфични линкове, които дават опция за записване на доброволци. Организаторите още веднъж обезпечават атрактивен награден фонд за Българската верига от маратони. Наред с това всеки участник получава рекламна тениска, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъда отличени със специфични медали за присъединяване като спомен от събитието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР