Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от

...
Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от
Коментари Харесай

Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от територията на Бенин

Атлантическият океан всяка година лишава приблизително по 30 метра от територията на Бенин поради последствията от световното изменение на климата, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира изявление на локални специалисти пред южноафриканския ефирен канал " Айуитнес нюз ".

" Това е доста сериозен проблем. И в случай че не се предприеме нищо, след няколко години ще загубим пътя от град Котону и до столицата Порто Ново (главната автомагистрала на страната около океанското крайбрежие на страната) ", споделя океанографът Коси Жорж Дегбе пред тв канала. " Всяка година Бенин губи линия от крайбрежната си територия, необятна към 30 метра ". 

В резултат на климатичните промени океанските води навлизат в крайбрежието, а големи талази отмиват пясъчните плажове.

Властите в Бенин споделят, че подхващат дейности в битката с ерозията, като укрепват брега с вълноломи и други защитни изкуствени структури. В последните години от бюджета за сходни цели са отпуснати към 100 милиарда африкански франка (166 млн. щатски долара).

Изменението на климата визира освен Бенин, само че и други западноафрикански страни, граничещи с Атлантическия океан, по-специално Того и Гана. Бенин и Того към този момент започнаха взаимна работа по построяването на вълнолом, като 18 км от него са в Того, а 24 км - в Бенин. Това забавя настъплението на океана към рибарските селища на двете страни.

Глобалното стопляне и произлизащата от него ерозия на океанските крайбрежия ще бъдат измежду главните тематики на идната Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP28) в Дубай, Обединените арабски емирства, от 30 ноември до 12 декември.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР