Атипичните промени в белите дробове може да се дължат също

...
Атипичните промени в белите дробове може да се дължат също
Коментари Харесай

Очакват пик на тихи пневмонии – следвали цикли от 3-5 г., помага и короната

Атипичните промени в белите дробове може да се дължат също и на фиброза и други заболявания
Почти на всяка втора белодробна фотография на хора с кашлица откриваме находки, които не са присъщи за пневмония, по-скоро приказват за атипични процеси и последствия от прекарани в минал интервал инфекции, оповестяват рентгенолози от една от най-големите лечебни заведения в София.

Където и да сте измежду хора тези дни - на работното място, в транспортно средство, в учебно заведение, в магазин, чувате някой да кашля. Причината за този “атрибут ” на сезонните инфекции при всеки човек може да е друга - от най-често подозираната корона през бронхит, трахеобронхит и бронхеолит до пневмония или нещо по-лошо. Някои от хората си знаят диагнозата, други са решили, че признакът не изисква изключително внимание, тъй като не ги смъква на легло, и не са ходили на обзор.

Пулмолози от доболничната помощ и персонални лекари споделят, че сега доста пациенти се оплакват от кашлица и подозират, че са с пневмония. Рентгеновите им фотоси обаче в множеството случаи демонстрират промени, които съпровождат бронхит. При някои хора пък липсва клинична картина на пневмония, а образното проучване открива атипични промени, за които не всеки път може да се каже, че са атипична пневмония. Може да вземем за пример да са последица от фиброза.

Атипичната пневмония е известна с разнообразни разговорни имена - тиха пневмония, скрита пнемония, ходеща пневмония, крачеща пневмония, и се разграничава от класическото заболяване. Среща се по целия свят измежду хора от всички възрасти. Според разнообразни епидемиологични проучвания между 20 и 40% от белодробните инфекции са свързани с атипични пневмонии. Данните са в необятни граници, защото доста случаи остават недиагностицирани и някои цифри са резултат на екстраполиране.

Най-общо казано, пневмониите съставляват инфектиране на белите дробове. Но до момента в който тихата пневмония се предизвиква от бактериална зараза, типичната пневмония може да е предизвикана освен от разнообразни бактерии, само че и от вируси или гъбички.

В практиките на здравни системи, където се вършат повече проучвания, се открива, че като причина за дихателни инфекции микроорганизмът на ходещите пневмонии е на второ място след вируса на грип А.

Атипичната пневмония съвсем постоянно се предизвика от бактерията клетъчен паразит микоплазма пневмоние. Уникална е с това, че е най-малкият прочут на науката микроорганизъм, кадърен да живее и да се развъжда самичък.

Повечето инфекции с микоплазма са леки и се прекарват на крайник, постоянно даже без да са разисквани с доктор. В редки случаи могат да причинят по-сериозни затруднения. Дори и когато е лека, ходещата пневмония съставлява опасност - от една страна, да се заразят хора край болния, от друга, тя е подла и към него самия, тъй като без лекуване може да вземе по-драматичен поврат. Тежките затруднения засягат мозъка, сърцето, бъбреците, периферната нервна система, кожата. Затова е значимо да се знаят някои от главните разлики сред типичната пневмония и нейната нетипична вариация (вижте ги по-долу) и при недоволства да се потърси доктор. При подозрение той ще назначи нагледно проучване или за кръвен тест за антитела. Нетипичната пневмония може да наподобява друго на белодробна рентгенова фотография. А проучвания за антитела ще покажат дали и по кое време микроорганизмът микоплазма е атакувал организма.

Пиковете на инфекциите по-често са през студените месеци, само че не са обвързани единствено със сезона.

Характерно за за тях е, че зачестяват в епидемиологични тласъци през 3-5 г. Ако в действителност в този момент набира мощ, за това способства и пандемичното заглушаване на всички зимни болести от ковид.

Бактериите микоплазма могат да обиден лигавицата на всички места в дихателната система - носа, гърлото, трахеята, белите дробове. Но може и нищо да не се случи - бактерията се открива в носа, без изследваните да се усещат заболели.

Симптомите на тихата пневмония в над 90 % са по-леки, само че не престават по-дълго, в сравнение с при типичната. 

Източник на болестта е болният. Микоплазма пневмоние се предава по въздушно-капков път, когато той кашля или киха. При здрави възрастни постоянно имунната система може да се пребори със лични сили. При някои бактерията може да се загнезди в дробовете и да се развъжда до разрастване на атипична пневмония. Обикновено до прояви на заболяване има 15-30 дни.

По-уязвими са възрастни над 65 и деца под 5 години; жителите на селища с постоянно замърсяване на въздуха; хора с отслабена или медикаментозно потискана имунна система; пациенти на химиотерапия или инхалаторни кортикостероиди; страдащи от хронични белодробни заболявания - рецидивиращи инфекции, астма, бронхити, ХОББ, фиброза. Много пневмолози прибавят и прекаралите новата коронавирусна болест. Те предлагат за понижаване на риска от разболяване да се съблюдават разпоредбите, повтаряни неведнъж и по време на пандемията:

l Стремете се да си осигурите пълностоен сън - 7-8 часа за възрастните и към 10 часа за дребните деца

l Хранете се здравословно - не пропускайте плодовете и зеленчуците; както и качествени белтъчини - яйца, кисело мляко, нетлъсто месо; пълнозърнестите и бобовите храни

l Не допускайте дехидратация

l Избягвайте хора със признаци на респираторни болести

l Мийте ръцете си преди ястие и след контакт с хора и повърхности в публичния превоз, дръжки на порти, телефони на работното място и непознати мобилни апарати

l Не споделяйте общи принадлежности и чаши, салфетки и кърпички за многократна приложимост.

При нетипичните пневмонии рядко се чуват хрипове, по-чести са свиркащите звуци като при астма.

5 прилики и разлики между типична и  “ходеща ” пневмония

За разлика от други типове пневмония, хората с тиха, ходеща пневмония нормално нямат тежък зной, висока температура и продуктивна, влажна кашлица. И двата типа нормално са доста заразни, тъй че не забравяйте да миете ръцете си постоянно и да покривате лицето си, когато кашляте, в случай че сте с каквато и да е пневмония. А с цел да намалите риска от заразяване - надалеч от хора със признаци и съблюдаване на противоепидемичните ограничения, които чудесно познаваме от пандемията. Понякога даже липсват.

Оплакванията при тихата пневмония са сходни на тези при пневмонията. Основната разлика е, че при атипичната форма са доста по-леки. Не съответстват и причинителите и методите на протичане.

1. Температурата при тихата пневмония е субфебрилна по здравната терминология - до към 37,3 - 37-4 градуса. При типичната пневмония тя се подвига над 38.

2. Суха кашлица, продължаваща повече от седмица, е присъща за нетипичната форма, а при типичната кашлицата по принцип е влажна, слузеста - отделят се храчки вследствие на възпалението. При нетипичните пневмонии рядко се чуват хрипове, по-чести са свиркащите звуци като при астма.

3. “Обикновената ” пневмония може да бъде резултат от бактериална, вирусна или гъбична зараза. Най-честата причина за бактериална пневмония е патогенът стрептококус пневмоние, на второ място - хемофилус инфлуенца. Приблизително половината от всички хора с пневмония имат вирусна пневмония. В редки случаи гъбички, населяващи пръст или птичи изпражнения, могат да причинят пневмония при поемане - гъбична пневмония. Докато нетипичната нормално се предизвиква от бактерии, наречени микоплазма пневмоние.

4. Много случаи на крачещата пневмония не постановат съществено лекуване. Препоръчва се да си останете у дома, с цел да не заразявате, отмора, щедро пиянство на течности, вероятно обезболяващи и температуропонижаващи средства, от време на време - и антибиотик по лекарско наставление. Другият тип пневмония изисква по-интензивно лекуване.

5. Въпреки че тихата пневмония нормално е по-лека, тя лишава по-дълъг интервал за възобновяване - до към 6 седмици, въпреки че множеството хора се “вдигат ” за 7-10 дни. Бактериалната пневмония нормално потегля на усъвършенстване след започване на антибиотици, до момента в който за взимане на превъзходство над вирусната най-често са нужни най-малко 3-5 дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР