Атина. Стотици здравни работници проведоха митинги в Атина и Солун

...
Атина. Стотици здравни работници проведоха митинги в Атина и Солун
Коментари Харесай

ТАСС: Стотици медици протестираха срещу задължителната ваксинация в Гърция

Атина. Стотици здравни служащи организираха манифестации в Атина и Солун в символ на митинг против наложителната имунизация против COVID-19. Според сътрудник на ТАСС в Атина те се събрали следобяд пред гръцкото министерство на опазването на здравето и поискали от управляващите да се откажат от решението за премахване на лекари и различен медицински личен състав от работа, в случай че откажат да се имунизират. В Солун сходна акция се организира на площада към Бялата кула, туристически знак на града.

Според решението на държавното управление от 1 септември тези служащи в лечебни заведения, които не са били имунизирани или нямат документ за прекарана коронавирусна болест, ще бъдат отстранени от работа без възнаграждение. Задължителните имунизации важат и за частни лекари и фармацевти, като санкциите се постановат на тези, които не се имунизират. Участниците в митинга в Атина обявиха, че не са срещу имунизацията, само че това не би трябвало да бъде наложително. Те държаха плакати „ Ваксинацията е наш персонален избор “, „ Задължителната имунизация е тероризъм и тирания “.

Михалис Янакос, ръководител на Общогръцката асоциация на чиновниците в държавните лечебни заведения (POEDHN), съобщи, че държавното управление възнамерява да размени свободните позиции на тези лекари, които не са имунизирани и бъдат отстранени от работа с нови служащи. Според него има и опасения, че тези лекари и други медицински лица, които останат на местата си, ще работят с нараснало натоварване на три смени. Янакос разгласи желанието на асоциацията да поддържа по правосъден път неимунизираните здравни служащи.

„ Броят им е най-малък, те са в челните редици на битката с ковид в продължение на 18 месеца, лекуват пациенти и в този момент ги изхвърлят на улицата “, сподели той. „ Ние не сме отговорни за фактът, че държавното управление не е убедило популацията да се имунизира.Вирусът се предава и от имунизирани хора. "

Представители на POEDHN, които приказваха на митинга, обявиха, че са подали претенции до Държавния съвет (Върховния административен съд на Гърция) за анулация или краткотрайно прекъсване на закона за наложителната имунизация. В документа се отбелязва, че въвеждането на наложителна имунизация и даже фактическата опасност от наказания против чиновниците, е в директно несъгласие с конституционните разпореждания, които пазят главното право на човешко достолепие, свободно личностно развиване и правото на труд.

На собствен ред здравният министър Василис Кикилиас акцентира пред телевизионния канал Skai, че „ Националният комитет по имунизации е стигнал до явен извод за задължението за имунизиране на медицински служащи “. " Това е честен въпрос. Виждам, че по -голямата част от сътрудниците от обществения и частния бранш са били имунизирани и ще продължат да се ваксиинират ", сподели министърът. Според него на ограниченията, оповестени от държавното управление, " не реагират медицински служащи, а някои синдикалисти ". " Повече от 94-95% от лекарите са имунизирани. Що се отнася до медицинските сестри, десетки хиляди от тях към този момент са имунизирани и не престават да се имунизират ", акцентира Кикилиас.

Научните доказателства демонстрират, че рискът понижава с 20 пъти за тези хора, които са били имунизирани във възрастовата група на 60 и повече години, сподели той. " Девет от 10 души, признати в интензивни отделения, не са имунизирани. В момента четири новородени и 10 деца се лекуват в лечебни заведения от ковид, а едното от тях трябваше да бъде сложено на изкуствена вентилация на белите дробове ", сподели министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР