Атина. Министърът на здравеопазването на южната ни съседка Танос Плеврис

...
Атина. Министърът на здравеопазването на южната ни съседка Танос Плеврис
Коментари Харесай

Здравният министър на Гърция: Пикът на пандемията може да е в началото на декември или след Коледа

Атина. Министърът на опазването на здравето на южната ни съседка Танос Плеврис предизвести, че случаите на ковид ще продължат да нарастват, като добави, че има два евентуални сюжета за развиването на обстановката, оповестява електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini .

Добрият сюжет, разясни министърът пред кореспонденти в гръцкия парламент, е, че пандемията ще доближи своя пик през първата седмица на декември; неприятният сюжет планува най-вече инфектирани с COVID-19 да има след Коледа.

Плеврис повтори, че „ няма да има общоприет локдаун, нито има рекомендация за подобен от научния комитет “, съветващ държавното управление. Причината: „ 73% от възрастното население е имунизирано и не е застрашено от съществено заболяване “, изясни министърът.

И макар думите му, че слагането на бустърните ваксини „ върви доста добре “, той призна, че с повишаването на натиска върху здравната система от актуалната пандемична вълна, „ нямаме стремежи брой ваксинации… няма интерес от възрастни хора за първата доза “. Той посочи още, че неимунизираните над 60-годишна възраст като цяло не се интересуват от имунизация против ковид.

Резервациите за първи дози от имунизациите набъбнаха през последните седмици след пика на новите инфекции, само че те идват най-вече от по-млади хора.

„ Предстои ни тежка зима “, сподели Мария Теодориду, ръководител на Националния комитет по имунизации, по време на постоянния брифинг за медиите в понеделник.

Теодориду сподели, че хората, които одобряват бустърна ваксина, развиват спомагателен имунитет доста бързо, като антителата се повишават единствено два или три дни след слагането на инжекцията.

Тя добави, че третата доза от имунизациите е помогнала за понижаване на разпространяването на вируса и броя на случаите.

Теодориду означи, че „ Делта “ разновидността на вируса е нараснала повторното заразяване при хора, които са били заболели и имунизирани, и уточни, че бустърните ваксини оферират най-хубавия вероятен имунитет. Освен това тя предизвести, че естественият имунитет самичък по себе си не е в положение да отбрани 100% от ковид, както са открили няколко изследвания.

„ Ние сме надхвърлили 13 860 000 имунизации. Повече от 6 910 000 наши съграждани са имунизирани с най-малко една доза, което подхожда на 65,8% от общото население и 75,3% от възрастното население ”, сподели Мариос Темистоклеус, основен секретар по първична здравна помощ в Министерството на здравеопазването.

„ Повече от 6 550 000… са приключили своята имунизация, което подхожда на 62,3% от общото население и 71,8% от възрастното население… програмата за имунизация е в разгара си, имаме потенциал за над 110 000 имунизации дневно “, добави той.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР