Атанасовското езеро е част от комплекса на Бургаските езера. Намира

...
Атанасовското езеро е част от комплекса на Бургаските езера. Намира
Коментари Харесай

Нов вид птица за фауната на България


Атанасовското езеро е част от комплекса на Бургаските езера. Намира се на север от Бургас, като част от южната му половина даже е в границите на самия град. През 1970 година 170 ха от северната част на езерото са оповестени за предпазена територия, а през 1980 година и за естествен резерват.

Разнообразните местообитания на езерото притеглят за хранене, гнездене и отмора голям брой типове птици, като по този метод трансформират крайбрежната лагуна в най-богатото на птици място в България. В региона на Атанасовското езеро са следени над 315 типа птици от близо 400 типа, срещащи се в страната ни.

Тази седмица, на 15 декември, на територията на езерото е открита нов тип птица за фауната на България. По време на мониторинга на птиците на Атанасовското езеро, който се организира от екип на Българското сдружение за отбрана на птиците в границите на план " Лагуната на живота ", Петър Янков и Радослав Молдовански следят и документират два дългоклюни (берингови) вретенара, познати с латинското си название Limnodromus scolopaceus.
 Снимка 557616

Дългоклюният вретенар е тип, който до момента не е срещан и установяван на територията на страната ни . Дължината на птицата е сред 27 и 30 см, от които човката е сред 5.5 и 7.5 см. Размахът на крилата е сред 42 и 49 см.

Limnodromus scolopaceus е блатна птица, която нормално се среща по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните елементи на Русия, където гнезди. Отделни скитащи човеци са срещани и на територията на Европа. Най-често във Англия, Ирландия, Белгия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Италия, Франция и Испания.
 Снимка 557614

На Балканския полуостров обаче дългоклюният вретенар е срещан единствено в Гърция и то преди доста години - през 1962 година Находката в Атанасовското езеро за следващ път удостоверява изключителната значимост на мястото и голямата отговорност, която страната ни носи за неговото запазване, припомнят от Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР