Aтанас Скатов изкачи девети осемхилядник. Алпинистът е стъпил на 13-ия

...
Aтанас Скатов изкачи девети осемхилядник. Алпинистът е стъпил на 13-ия
Коментари Харесай

Атанас Скатов покори девети осемхилядник

Aтанас Скатов изкачи девети осемхилядник. Алпинистът е стъпил на 13-ия по височина връх на планетата Гашербрум II (8035 м) в 4.09 ч. българско време, оповестиха от екипа му.

Българинът покори трети осемхилядник през този сезон след Канчендзьонга (8586 м) на 15 май и на Гашербрум I (8080 м) на 12 юли.

В групата при изкачването на Гашербрум II са взели участие още алпинисти от Италия, Полша, Китай и Непал. Те се придвижват към лагер 3 на 7300 м.
Атанас Скатов изкачи следващия осемхилядник Това е осмият подред
" През цялото време духаше вятър, само че малко преди върха небето се почисти и ни посрещна доста хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме доста хубави фотоси. Продължаваме надолу, като задачата е да стигнем до лагер 1 през днешния ден и да нощуваме там. Нямам самообладание да се прибера вкъщи към този момент и да си умря ", декларирал Скатов по сателитния си телефон.



" Това е най-силният сезон на алпиниста до момента с три изкачени върха за два месеца ", пишат от екипа му във " Facebook ". И прибавят, че " той се трансформира в първия българин, съумял да се изкачи върховете Гашербрум I и II в един сезон ".

Скатов е бил два пъти на Еверест (8848 м). На 13 май 2018 година той стъпи на - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му независимо нанагорнище без потребление на спомагателен О2.

През 2015 година Атанас Скатов стартира плана си за нанагорнище на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от скотски генезис.

За 5 години той се оправи с Манаслу ( 2015), Анапурна, Макалу ( 2016), Лхотце и Еверест (2017), Чо Ойо (2018) и Канчендзьонга, Гашербрум 1, Гашербрум 2 (2019).

До завършването на плана остава да се изкачат още върховете - Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин, окичил се с Хималайската корона и първият веган в света с това достижение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР