Атанас Голомеев вече и официално е част от Залата на

...
Атанас Голомеев вече и официално е част от Залата на
Коментари Харесай

Приеха Атанас Голомеев в Залата на славата на баскетбола

Атанас Голомеев към този момент и публично е част от Залата на славата на баскетбола, в която беше признат на специфична гала в Пекин, дружно Жанет Аркайн (Бразилия), Марго Дидек (Полша), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе "Пикулин " Ортис (Пуерто Рико), Мохсен Варда (Египет) и Иржи Зидек (Чехия), Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Таниевич (Черна гора) и Моу Цзоюн (Китай).

72-годишният Голомеев, който е десеткратен първенец на България с тимовете на Академик, Левски Спартак и ЦСКА Червено знаме и повторен изпълнител номер 1 на европейски шампионати, става третият българин в Залата на славата на ФИБА след дългогодишната националка от Славия Ваня Войнова и съдията Артеник Арабаджиян.

Той беше показан като същински колос на българския баскетбол и наименуван Оскар Шмит на България. Водещият разгласи: "Той има 10 трофеи в България, само че няма орден от огромно състезание. Въпреки това е четири пъти в Идеалния тим на Евробаскет и два пъти е топ-реализатор на Европейско състезание ".

Легендата на българския баскетбол обаче се появи доста по-скромен от тези избрания. Той не не помни да уважи своите съотборници в благодарствената си тирада.

"Дами и господа, когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, в началото си помислих, че някой си прави смешка с мен. 25 години откакто се отхвърлих от баскетбола...звучеше ми необичайно. Опитах се да се сетя кой е този другар, който се майтапи с мен. По-късно получих мейл и започнах да имам вяра, че това се случва. "

"Много съм благополучен в този момент да съм тук, измежду вас, измежду всички тези колоси на играта. Но единственото, което желая да кажа, че баскетболът е отборна игра. Това не е самостоятелен спорт. Всички ние тук, тези колоси, без нашите съотборници, можеше да създадем нещо, само че не доста. "

"Затова виждам на този банкет в Залата на славата като номинация на всички играчи от моето потомство и на тези преди мен - те бяха едни от най-хубавите в европейския и международния баскетбол. Благодаря за вниманието ", сподели някогашният капитан на националния тим.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР