Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за

...
Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за
Коментари Харесай

Реакции в парламента след оставката на Атанас Атанасов

Атанас Атанасов подаде оставка като ръководител на парламентарната комисия за надзор над службите. От " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " упорстват поста да заеме Бойко Рашков. Атанасов подава оставка, тъй като от ГЕРБ-СДС отхвърлят да поддържат концепцията за обединение на цивилното и военното разузнаване в единна работа.

Новината, че Атанасов подава оставката като ръководител на Комисията за надзор на службите, заяви ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, който прочете заявката му. Атанасов отхвърли да разгласи пред медиите за какво се отдръпва. Депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов дефинира решението като знак, че обещанията би трябвало да се съблюдават. Преди дни от изявление на Бойко Борисов стана ясно, че ГЕРБ не биха подкрепили концепцията за обединение на двете структури на спецслужбите - военното и цивилното разузнаване.

Йордан Иванов - ПГ на ПП-ДБ: " Защото от ГЕРБ и Бойко Борисов беше стихотворец ангажимент за промяна, който бе отдръпнат, това за нас е проблем, тъй като обещанията се дават,за да се съблюдават. С тези си дейности ГЕРБ оставят ръководството на службите в ръцете на президента Румен Радев. Председателството ще поеме Бойко Рашков. "

Кирил Петков съобщи, че промяна в службите би трябвало да има.

Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ:
- Атанас Атанасов подава оставка, това може ли да разклати ръководството?
- Службите са една друга тематика, по която ние от дълго време сме казвали, че промяната би трябвало да продължи там с огромни стъпки,защото промяната не е почнала.

И Движение за права и свободи не биха подкрепили обединение на службите, сподели Делян Пеевски и отговори може ли това да се отрази на ръководството.

Делян Пеевски - ПГ на Движение за права и свободи: " Смятам, че не. "

Как да се назова ръководещото болшинство и каква е ролята на Движение за права и свободи в некоалицията, водачите на трите обединения през днешния ден още веднъж прибавиха нюанси.

Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ: " Можем да го назоваваме сглобка, може механизъм, може некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП-ДБ, нито с Движение за права и свободи, само че след 5-те избора се събрахме и взехме решение, те да ръководят. Само че с толкоз малко депутати не могат да се създадат никакви промени. Затова към този сглобка - тази грозна дума, към тази некоалиция се прибавят, сътрудниците от Движение за права и свободи, с цел да създадем Конституционните промени, правосъдните промени, където е належащо по-голяма болшинство. "

Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ - Движение за права и свободи: " Сами са дефинирали своята роля и споделят че поддържат избрани политики, че са част от конституционно болшинство. Без тяхното стабилизиращо присъединяване по тематики,свързани със сигурността,също щеше по- мъчно да се оправи държавното управление, само че коалиция с Движение за права и свободи няма. "

Делян Пеевски - ПГ на Движение за права и свободи: " Коалиция няма както виждате., и Борисов ви е споделил доскоро, те работят дружно по избрани тематики, ние ги поддържаме също по избрани тематики. Стабилизиращата роля на Движение за права и свободи никой не я отхвърля господин Иванов го е споделил, и господин Борисов. Всичко го вършим, тъй като това е едно евроатлантическо държавното управление и това е вярното за България. "

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи потвърдиха, че на 6 октомври конституционните промени ще влязат за разискване в пленарната зала. Между първо и второ четене ще се отразят рекомендациите на Венецианската комисия, както и допустими оферти на специалисти. От трите обединения чакат декември измененията да станат факт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР