Атаки над цели в Йемен рискува да наруши крехкото примирие

...
Атаки над цели в Йемен рискува да наруши крехкото примирие
Коментари Харесай

Атаките на хутите достигат връх, но военен отговор под егидата на САЩ би бил грешка

Атаки над цели в Йемен рискува да наруши нежното помирение в регона и да разпали пламъците на по-голям спор в Близкия изток.

Откакто Израел стартира опустошителната си офанзива и инвазия в Газа след нападенията на бойците на Хамас на 7 октомври, светът е смутен от разрастването на войната в по-широк спор, който да обхване целия Близък изток. През последните седмици опасността от разширение на спора се концентрира на едно малко евентуално място: най-бедната страна в района - Йемен, която от години страда от революция.

В края на октомври милицията на хутите в Йемен стартира да обстрелва Израел с ракети и безпилотни самолети, а по-късно се опита да завземе търговски кораби, плаващи в Червено море. Хутите обявиха, че ще попречат на израелски кораби - или на такива, регистрирани на израелски притежатели - да минават през протока, до момента в който Израел не спре нападението си против Газа. През последните седмици хутите ускориха нападенията си против товарни кораби, като използваха ракети, безпилотни самолети и дребни лодки. Нападенията, които сковаха трафика по жизненоважния търговски маршрут, свързващ Азия с Европа и Съединени американски щати, накараха администрацията на Джо Байдън да сътвори интернационална военноморска задача предишния месец за отбрана на комерсиалните кораби в Червено море.

На 31 декември американските и хутските сили влязоха в директен конфликт за първи път, когато американски хеликоптери се отзоваха на сигнал за злополучие от контейнеровоз, плаващ под флага на Сингапур, който беше нападнат от хутски лодки. При последвалата престрелка Съединени американски щати потопиха три от четирите лодки на хутите, като убиха 10 бойци. Инцидентът провокира нови закани от страна на представители на Съединени американски щати и Обединеното кралство, които обявиха, че обмислят въздушни удари по цели на хутите в Йемен, с цел да предотвратят по-нататъшни набези.

Съединени американски щати, Англия и десетина съдружници сложиха ултиматум на милициите. " Продължаващите офанзиви на хутите в Червено море са противозаконни, неприемливи и надълбоко дестабилизиращи ", се споделя в изказването, а американски военни изнесоха информация, че са изготвили лист с евентуални цели, в това число радарни съоръжения на хутите, площадки за изстрелване на ракети и дронове и хранилища за муниции.

Нападенията на хутите принудиха доста от най-големите корабни компании в света да пренасочат товарните си кораби от Червено море и Суецкия канал - маршрут, който съкратява пътя сред Азия и Европа с хиляди километри. Вместо това корабите се пренасочват към Южна Африка, което може да удължи пътуването на товарните кораби с няколко седмици и да усили разноските за гориво и труд. Нападенията нанасят стопански вреди и на Израел, чието пристанище Ейлат е изгубило 85 % от корабната си активност от началото на акцията на хутите.

Като нарушават международната търговия, хутите постановат непредвидена цена на Съединени американски щати и техните съдружници за поддръжката им за Израел. Но хутите въвличат Съединени американски щати и Запада в губеща обстановка, в случай че те отговорят с офанзиви в Йемен: Съединени американски щати и европейските им съдружници настояват, че желаят да предотвратят разпространението на войната в Газа в други елементи на Близкия изток. Воденият от Съединени американски щати и Англия боен отговор на нападенията в Червено море рискува да докара до по-голям пожар - и е малко евентуално да принуди хутите да трансформират тактиката си. Като нападна Йемен, водената от Съединени американски щати коалиция рискува да наруши нежното помирение сред хутите и Саудитска Арабия, които водят война от началото на 2015 година

Съединени американски щати и техните съдружници се пробват да окажат напън върху Иран, който поддържа хутите, с цел да възпрат милицията от по-нататъшни набези против морски съдове. В продължение на години Иран дава финансиране и оръжия на хутите и интегрира групировката в мрежа от районни милиции, наричащи себе си " Ос на съпротивата ", която включва Хамас, ливанската войнствена формация Хизбула и няколко милиции в Ирак и Сирия. Откакто Израел стартира нападението си против Газа, тази мрежа нанася удари по израелски и американски цели в целия район, надявайки се да ускори натиска върху администрацията на Байдън да принуди Израел да одобри преустановяване на огъня.

Но даже в случай че Иран се опита да ограничи водачите на хутите, не е ясно дали те ще спрат нападенията си в Червено море. Подобно на други милиции и недържавни субекти, които Техеран подхранва, до момента в който се пробва да разшири въздействието си в района през последните три десетилетия, хутите имат свои лични ползи и цели. Йеменците от дълго време поддържат палестинската идея, а хутите се нареждат като единствената група, която подхваща съответни дейности против Израел, за разлика от конкурентните йеменски фракции, които значително резервираха безмълвие след нахлуването в Газа. Хутите се пробват да подсилят по-широка районна поддръжка, противопоставяйки дейностите си на тези на арабските държавни управления, които осъдиха Израел, само че не се отдръпнаха от споразуменията за нормализиране на връзките, които подписаха с Йерусалим по време на ръководството на Доналд Тръмп.

Има и друга рана, която може да се отвори още веднъж, в случай че Съединени американски щати употребяват военната си мощност против хутите. В разгара на войната в Йемен Саудитска Арабия харчеше по 5-6 милиарда $ месечно за битка с милициите им - единствено с цел да загуби на процедура и да бъде принудена да подпише нелеко помирение през 2022 година Двете страни към момента договарят за непрекъснато преустановяване на огъня, което би включвало някаква форма на саудитски обезщетения.

Но тези мъчно извоювани старания за реализиране на съгласие в Йемен в този момент са застрашени поради рецесията в Червено море. Ако Съединени американски щати атакуван хутите, милициите могат да трансфорат борбата в метод за споразумяване на остарели сметки с Вашингтон.

В последна сметка Съединени американски щати предоставиха милиарди долари под формата на оръжия, образование и разследваща помощ на своите съдружници от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по време на войната в Йемен. А цялостният обсег на страданията в Йемен се прояви едвам след години: през ноември 2021 година организация на Организация на обединените нации пресметна, че до края на същата година в спора ще загинат 377 000 души. Тази прогноза включваше 223 000 смъртни случая - съвсем 60% от общия брой - от " косвени аргументи ", като дефицит на храна, необятно публикувана зараза от холера и вреди върху инфраструктурата на Йемен.

Ако водената от Съединени американски щати коалиция нападна хутите през идващите седмици, те ще се стремят да припомнят на света, че Вашингтон и неговите съдружници са помогнали за предизвикването на продължаващата от години филантропична рецесия в Йемен - и че Съединени американски щати рискуват да провокират по-мащабен пожар, който ще донесе още повече несгоди и премеждия в Близкия изток./БГНЕС

---------------------------------------------------------------

Мохамад Бази, " Гардиън ", проф. по публицистика в университета в Ню Йорк
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР