Атаката на украинските диверсанти срещу Белгородска област на 22 май

...
Атаката на украинските диверсанти срещу Белгородска област на 22 май
Коментари Харесай

Руснаци воюват с руснаците: Западните медии за нападението на Белгород

Атаката на украинските диверсанти против Белгородска област на 22 май към този момент се разисква в западните медии от всички краски. Следвайки Киев, те прокарват концепцията, че украинските управляващи не са били забъркани в офанзивата, макар че рейдът на диверсантите сякаш е имал три ясни цели. Какво написа на Запад?

Това не са украинци, а... украинци

Американският вестник New York Times дава в детайли цялата налична информация, в това число и от украинска страна. Но все пак изданието в действителност не може да реши дали нападателите на Белгородска област са украинци или не.

" Операцията по сигурността продължава във вторник, ден откакто група антикремълски съветски бойци, съюзени с Украйна, започнаха неповторима наземна интервенция в Русия ", написа вестникът.

Журналистите пишат за необятно публикувани видеоклипове, на които ясно се вижда бронирана машина с украински идентификационни знаци, които преди този момент са били видяни на транспортни средства на въоръжените сили на Украйна. Легионът на свободата на Русия* пое отговорност за офанзивата. И тогава вестникът написа:

" Групата работи под егидата на „ Украински интернационален легион “*, бойна мощ, ръководена от украински офицери ".

" Украински публични лица се пробваха да показват дейностите на отряда в понеделник като доказателство за разединение измежду руснаците, само че не е ясно дали групата е работила по лична самодейност или под управлението на украински офицери ", споделят американците.

За задачата на нападението в публикацията се споделя, че тези „ опозиционно настроени жители на Русия “ работят за основаване на зона за сигурност, предопределена да отбрани украинските цивилни покрай границата.

Нещата в Русия се утежняват “

Вестник Washington Post ескалира обстановката към пробива на бойците. Той написа, че макар че това не е първият път, когато Русия предявява искания за навлизане на украински диверсанти, това е първият път, когато интервенция за противопоставяне на нахлуване продължава втори ден.

" Това прави по-ясни битките, пред които е изправена Москва с продължаващото си навлизане в Украйна, и слага Кремъл в неловко състояние ", добавя изданието.

Освен това вестникът ескалира обстановката и цитира изказване на английското министерство на защитата, в което се споделя:

" Русия е изправена пред все по-сериозна и многостранна опасност за сигурността в своите гранични региони, със загуба на бойни самолети, офанзиви със самоделни взривни устройства върху железопътни линии и в този момент директни партизански дейности. "

Между другото, написа вестникът, в Белгородска област е спряна работата на компании, употребяващи избухливи, радиоактивни, химически и биологично рискови субстанции.

Следователно Washington Post концентрира вниманието на читателите въобще не върху следствията от нападението и даже не върху обстоятелството, че украинската формация де факто е престанала да съществува.

Целта на публикацията е да се образува убеждението, че Русия се оправя толкоз зле по време на СВО, че към този момент е изправена пред инвазия на нейна територия. И, несъмнено, нито дума за Бахмут.

Бунт против режима на Путин “ и „ оскърбление на Русия “

Това изказване е главната концепция на материала, който се появи на уеб страницата на Bloomberg. В него се споделя, че нападението на 22 май е „ най-сериозното навлизане на съветска територия от началото на войната преди 15 месеца “.

Целта е да се сътвори " зона за сигурност ", с цел да се защитят украинските цивилни, се споделя в публикацията, като се базира на изказване на самите диверсанти.

Bloomberg продължава с цитирането на украинския заместник-министър на защитата Анна Маляр, която споделя:

" Доколкото разбираме, това са патриоти на Русия. Хората в действителност се разпалиха против режима на Путин. "

В материала се споделя, че офанзивата против Белгородска област " акцентира слабостта на съветските гранични укрепления в този регион ".

Испанският El Mundo отива още по-далеч и показва, че нападението е " оскърбление на Русия " и преследва три цели по едно и също време:

" Украйна употребява бунтовници срещу Путин, с цел да подкопае морала на Русия, да укрепи нейната защита и да отмъсти за „ марионетната война “ на Москва от 2014 година в Донбас. "

И нито дума за Бахмут. Битката за този град стана най-дългата и най-кървава за целия интервал на СВО. Градът беше значим за Украйна стратегически и психически. Но испанските публицисти не споделят, че сходно проваляне за Киев може да бъде унизително.

Не, същинското „ оскърбление “ на Русия е краткотрайното завладяване от украински бойци на две дребни села наоколо до границата.

Бойци нападнаха постройките на Министерство на вътрешните работи и ФСБ?

Германският Spiegel получи непроверена информация, че бойци в Белгородска област сякаш са атакували постройките на локалните отдели на Министерството на вътрешните работи и ФСБ на Русия. Потвърждение за това са сякаш получените записи на убития съветски чиновник по сигурността.

" Между другото се оповестява, че са атакувани постройките на Министерството на вътрешните работи и на тайните служби (става дума за ФСБ. - Ред.) ", пишат те.

" Самият " Легион на свободата на Русия " * декларира, че е завладял граничното село Козинка и е изпратил елементи в прилежащия град Грайворон. Записите на погубен съветски боец и пленена армейска техника би трябвало да потвърдят тази информация ", се споделя в публикацията.

Германското списание написа в друга публикация, че всички нападатели са били жители на Русия (въпреки че към този момент е известно сигурно, че това не е така), а действието им в Белгородска област са „ освобождение от режима на Путин “. Критикуващи Кремъл бойци " се хвалят с завладяването на село на границата с Русия ", написа вестникът.

В публикацията също се споделя същото, както в материалите на доста други медии: Украйна твърди, че няма нищо общо с екстремисткото нахлуване.

Хаосът в Русия пораства “

Британският вестник Guardian написа, че се твърди, че суматохата се усилва в региона на Белгород и популацията всеобщо напуща района:

Нарастващият безпорядък в региона на Белгород, където локалните управляващи оповестиха " режим на контратерористична интервенция " в понеделник вечерта, се трансформира в необичаен случай, в който съветски села се изправят лице в лице с спора, отпушен от тяхната войска в Украйна. Видеото снима стотици транспортни средства, напускащи региона.

Изданието назовава нападателите „ самопровъзгласили се за съветски партизани “, които „ желаят да смъкват режима на Путин “, и отбелязва, че за разлика от офанзивата против Брянска област през март, този път те са съумели да завладяват най-малко едно обитаемо място. Между другото, Guardian написа още, че постройката на ръководството на ФСБ е била нападната.

Вестникът отбелязва още, че в района е разгласен режим на АТО, при който управляващите стартират съществено да лимитират правата на жителите - да ги реалокират от зоната на интервенцията, да наблюдават придвижванията, а също по този начин да стопират или лимитират информационни услуги, в това число мобилни мрежи и интернет.

Накрая Guardian напомня, че Съединените щати и съдружниците са забранили на Украйна да употребява доставено оръжие и съоръжение за нахлуване на съветска територия.

И това е правилно, тъй като в мрежата се популяризират доста фотоси, които демонстрират, че екстремистите са употребявали коли на американската войска по време на нападението.

" Съединените щати и други западни сили са доставили оръжия на Украйна с ангажимента, че те няма да бъдат употребявани за удари по цели в Русия. Украйна отхвърля всякаква връзка с минали офанзиви, в това число офанзива с дрон против Кремъл ", написа вестникът.

В Кремъл има „ липса на старания “?

Френският Figaro писа, че Русия разгласи провалянето на нахлуващата украинска формация, само че Кремъл прикани за „ увеличение на напъните за противопоставяне на офанзивите “. Изданието назовава офанзивата на диверсантите " дръзка и ефикасна ".

" За трети път в границите на малко повече от два месеца бойци срещу Путин, намерили леговище в Украйна, направиха смело и грандиозно навлизане в Русия ", пишат те.

" Снабдени с бронирани машини, те щурмуваха граничната застава, а по-късно окупираха няколко села в Белгородска област ", се споделя в публикацията.

От всички основни американски и европейски издания единствено испанският El Pais си спомни за Бахмут. Той сподели, че съгласно Кремъл офанзивата против Белгородска област е имала за цел „ да отклони вниманието от оста Бахмут, с цел да минимизира политическия резултат от загубата на Артьомовск от украинска страна “.

Според изданието резултатът от борбата за Бахмут е провокирал " празничен звук " в съветските медии, в това число малкия екран. И негативът от региона на Белгород не можа да наруши това въодушевление.

Какво от това?

Реакцията на западната преса е напълно изведена от обстановката. През последните месеци европейските и американските публицисти трябваше по някакъв метод да обосноват първо приключването на документи от Пентагона, от които стана ясно, че Украйна, меко казано, не е доста подготвена за контранастъпление, след това – да дадат някакви оценки на въпроса за какво тази атака към момента не стартира, макар че Киев беше екипиран с ракети Storm Shadow, танкове и даже снаряди с обеднен уран.

Но това още не беше финалът на медийната драма, тъй като в последна сметка всички старания на западните публицисти стигнаха до „ цялостния Бахмут “ и те просто не знаеха какво да кажат.

И ето такава причина. Заваляха най-ярките заглавия: „ Шамар на Москва “, „ Унижение на Кремъл “, „ Хаос в Русия “. Зад всичко това западните медии не видяха, че не са съумели да се „ отлепят “ от Киев.

Те единствено предадоха изказванията на украинците, че те, съгласно тях, не са инспирирали тази офанзива, само че нищо повече. И по-късно в целия текст саботажът се назовава триумф на Украйна, с намек, че офанзивата въпреки всичко би трябвало да се припише на Киев заради връзката на диверсантите с украинското разузнаване.

И нито една от тези медии не си направи труда да съпостави (въпреки че може би такива публикации въпреки всичко ще се появят) същинското значение на цялостното завладяване на Бахмут от Русия и това деяние с издигането на неразбираеми флагове над някои здания в две дребни гранични села. И да, краткотрайно е.

*Признати за терористични организации в Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР