Атака с дрон в Украйна причини експлозия близо до руския военен щаб

...
Атака с дрон предизвика експлозия близо до руския военен щаб
Коментари Харесай

Атака с дрон предизвика експлозия близо до руския военен щаб в град Ростов на Дон в четвъртък, докато Киев продължава кампания от стратегически въздушни удари на руска територия.

Видеоклипове в социалните медии, геолокирани от CNN, показват атаката в близост до военната база. В публикация в Telegram по-рано областният губернатор на Ростов Василий Голубев каза, че един човек е ранен и няколко коли са повредени, след като руската противовъздушна отбрана е прихванала два дрона над града.

Около мястото на катастрофата е въведен „авариен режим“ и на близо 100 жители е предложено алтернативно временно настаняване, каза Голубев. Киев не направи незабавен коментар.

Ростов на Дон е в Южна Русия, недалеч от украинската граница. Той беше окупиран за кратко от войските на Вагнер по време на краткия бунт на частната военна група срещу Кремъл по-рано тази година.

Ударът беше един от няколкото, ударили Русия през нощта. Руските системи за противовъздушна отбрана отделно са прехванали атака с дрон близо до Москва, каза кметът на столицата Сергей Собянин в публикация в Telegram в четвъртък.

„Тази вечер в градския район Раменски силите за противовъздушна отбрана осуетиха атака с дрон срещу Москва. На мястото на падането на останките няма щети и пострадали. Спешните служби са на място“, каза Собянин в публикацията.

Последствията на удара с дрон в Ростов в четвъртък. class= Последствията от удара с дрон в Ростов в четвъртък. ОЛГА МАЛЦЕВА/AFP/Getty Images

Украйна проявява все по-голяма готовност да нанася целенасочени удари през границата в очевиден опит бавно да намали вътрешната руска подкрепа за войната и да влоши руската инфраструктура.

Атаките идват на фона на продължаващото нападение на украински градове от Москва, чиито атаки редовно са насочени към цивилни райони.

В сряда най-малко 17 души, включително едно дете, бяха убити, след като руска ракета удари пазар в град в източната украинска област Донецк, казаха официални лица. Това беше една от най-тежките атаки от месеци.

 Кадри, споделени от украинския президент Володимир Зеленски, показаха момента, в който ракетата удари пазара в Константиновка, 6 септември 2023 г. Кадри, споделени от украинския президент Володимир Зеленски, показаха момента, в който ракетата удари пазара в Константиновка, 6 септември 2023 г. Президент на Украйна/Telegram/Ройтерс

„Руските войски са терористи, които няма да бъдат простени и няма да бъдат оставени на мира“, написа украинският премиер Денис Шмихал в Telegram. "Ще има справедливо възмездие за всичко."

В допълнение към атаките на руска територия, Киев продължи да нанася удари и по окупираната от Русия територия в Украйна.

Назначени от Русия служители в окупираното Запорожие твърдят, че е имало друга атака с украински дрон срещу Енерходар, градът в съседство с атомната електроцентрала Запорожие, рано в четвъртък.

Междувременно Украйна "бавно набира позиции" в своята контраофанзива въпреки седмици на трудни боеве, заяви в четвъртък ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

„Украинците постепенно печелят позиции“, каза той пред Европейския парламент. „Това са тежки битки, трудни битки, но те успяха да пробият отбранителните линии на руските сили. И продължават напред.”

Неговите забележки идват, след като миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски изпрати силно послание относно напредъка на Украйна, туитвайки: „Без значение какво казва някой, ние напредваме и това е най-важното нещо. Ние сме в движение.”

Ниам Кенеди, Мария Найт и Мохамед Тауфик от CNN допринесоха за репортажи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР