Аструд Жилберто, бразилска певица и авторка на песни, чието небрежно

...
Аструд Жилберто, бразилска певица и авторка на песни, чието небрежно
Коментари Харесай

На 83 години почина Аструд Жилберто, изпяла Момичето от Ипанема

Аструд Жилберто, бразилска певица и авторка на песни, чието повърхностно осъществяване на шлагера „ Момичето от Ипанема “ я трансформира в международен глас на боса нова, умря на 83-годишна възраст, съобщи АП.

Музикантът Пол Ричи, другар на фамилията, удостовери, че тя е умряла в понеделник. Той не даде спомагателни детайлности.

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Жилберто се трансформира в непредвидена суперзвезда за една нощ през 1964 година, с помощта на това, че знае задоволително британски, с цел да бъде привлечена от основателите на „ Getz/Gilberto “, класическия албум с боса нова, в който вземат участие саксофонистът Стан Гец и тогавашният ѝ брачен партньор, артистът, композитор и китарист Жоао Жилберто, написа Българска телеграфна агенция.

Аструд Жилберто си спомня, че тогава брачният партньор ѝ споделил, че има изненада за нея в звукозаписното студио. „ Умолявах го да ми каже каква е тя, само че той изрично отхвърляше и единствено споделяше: „ Чакай да видя... По-късно, до момента в който репетираха със Стан, когато бяха в разгара на песента „ Момичето от Ипанема “, Жоао ме помоли да се причисля и да изпея припева на британски, откакто той преди малко беше изпял първия куплет на португалски. И аз го направих “, изясни тя.

„ Когато приключихме с осъществяването на песента, Жоао се обърна към Стан и сподели нещо от рода на: „ Утре Аструд ще пее на запис... Какво мислиш? “ Стан беше доста радушен, в действителност доста въодушевен - сподели, че това е страхотна концепция. Останалото, несъмнено, както би се споделило, „ е история “, споделя певицата в спомените си.

Аструд Жилберто изпява „ Момичето от Ипанема “ в лек, нехаен жанр, повлиял по-късно на Шаде и Сюзън Вега, като че ли е над нещата от живота. Думите ѝ обаче ще бъдат запомнени като малко други от епохата:

Висока, загоряла, млада и прелестна,

момичето от Ипанема се разхожда,

и когато минава,

всеки, който подмине, споделя: „ Ах “...

„ Getz/Gilberto “ се продава допълнително от 2 милиона копия, а „ Момичето от Ипанема “, издадена като сингъл със соло вокалистка Аструд Жилберто, се трансформира във безконечна класика, която се подрежда директно след „ Вчера “ на Бийтълс като най-изпълняваната ария в съвременността. През 1965 година „ Момичето от Ипанема “ печели премия „ Грами “ за запис на годината, а Аструд получава номинации за най-хубав нов реализатор и най-хубаво вокално осъществяване.

Аструд се омъжва два пъти и има двама сина, които работят с нея. След комерсиалния си връх тя остава известна онлайн, като пеенето ѝ става все по-топло и джазово, а тя извършва както кавъри, по този начин и авторски материал. Има някои забележителни моменти като реализатор, без значение дали е подкрепена от тромпетиста Чет Бейкър в песента „ Fly Me to the Moon “ или пее с Джордж Майкъл в боса нова стандарта „ Desafinado “. През 2008 година Аструд Жилберто получава латиноамериканска премия „ Грами “ за изцяло творчество.

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР