Астрономи обявиха, че са открили пръстен космически прах около най-близката

...
Астрономи обявиха, че са открили пръстен космически прах около най-близката
Коментари Харесай

Най-близката звезда до Слънчевата система ще се окаже много по-интересна

Астрономи оповестиха, че са разкрили пръстен галактически прахуляк към най-близката звезда до Слънчевата система – аленото джудже Проксима Кентавър. Това значи, че тя може да предствлява доста по-сложна планетарна система от това, което се смяташе досега.

С помощта на данни от обсерваторията АLМA в Чили, екип от откриватели открива слаба светлина, която наподобява като облак прахуляк, заобикалящ Проксима Кентавър на няколкостотин милиона километра от звездата. Предполага се, че е формиран от части скали и лед и е изчислено, че температурата му е извънредно ниска – сходна с пояса на Кайпер в Слънчевата система.

И защото галактическите облаци от прахуляк нормално съставлява останки от акреционния диск, който се върти към звездата и от който се образуват планети, това значи, че евентуално има планети към Проксима, които не са ни известни.

Това е първата индикация, че Проксима Кентавър може да е комплицирана планетарна система, а не просто една единствена планета, въртяща се към звездата, споделя ръководителят на проучването, Гийем Англада от Института по астрофизика на Андалусия, Испания. Освен това съгласно учените данните дават съображение да се допусна, че може да има още един, още по-студен пояс от прахуляк по-надалеч от звездата.

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР