Астрономи на Масачузетския технологичен институт (MIT) откриха необичайна бинарна звездна

...
Астрономи на Масачузетския технологичен институт (MIT) откриха необичайна бинарна звездна
Коментари Харесай

Учени откриха малка звезда, която поглъща по-голяма

Астрономи на Масачузетския софтуерен институт (MIT) откриха необикновена бинарна звездна система, оповестява Reuters. Става дума за двойка огромна и дребна звезди, които са в извънредно бърза орбита между тях и и по-малката гълтам по-голямата.

Звездната система се намирана към 3000 светлинни години от Земята, което я прави самобитен непосредствен комшия за галактическите мащаби. Тя е и система на " изменчив прелом ", т.е. равнищата на бляскавост на двете звезди могат да варират фрапантно и едната от тях е сходна на Слънцето, а другата е бяло джудже.

Самата система е на към 8 милиарда години. Двете звезди обикалят една към друга за 51 минути - най-бързата бинарна система от подобен вид позната до момента. Учените дават за образец, че при сходна орбита на Земята и Луната, естественият сателит би прекосявал през нощното небе 10 пъти.

Едната звезда е завършила своя цикъл и се е трансформирала в бяло джудже, както е типично. Преди да стане бяло джудже, звездата еволюира в червен колос. Не е известно за какво, само че този развой е прекратил еволюцията на другата звезда, означават учените.

Така едната се е трансформирала в бяло джудже, с диаметър към 1.5 пъти този на Земята, само че с 56% от масата на Слънцето. Другата е останала в обикновено положение, само че е с размера на Юпитер и бива " изяждана " от бялото джудже.

По-голямата звезда е необичално богата на хелий, евентуално тъй като " сътрудникът " ѝ към този момент е засмукал множеството количества водород и други детайли. Бинарната система от време на време трансформира яркостта си, защото по-голямата звезда променя и формата си - става капковидна поради гравитационното привличане на бялото джудже.

Неизбежно по-голямата звезда най-после ще се разпадне изцяло. " Много луди неща се случват във Вселената ", разяснява Кевин Бърдж, началник на екипа, направил откритието.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР