Астронофизици регистрираха сигнал от отдавнашен страховит сблъсък на две черни

...
Астронофизици регистрираха сигнал от отдавнашен страховит сблъсък на две черни
Коментари Харесай

Астронофизици заснеха сливането на две черни дупки в една

Астронофизици записаха сигнал от някогашен застрашителен конфликт на две черни дупки, които са се слели в една с невиждан размер, оповестява Българска телеграфна агенция.

"Това е най-големият гърмеж, следен от човечеството, след Големия гърмеж " - сподели Алън Уайнстийн от Калифорнийския софтуерен университет.

Черните дупки са компактни региони в космоса, които са толкоз плътни, че от тях не може да излезе даже светлина. Досега астрономите ги деляха на два размера - дребни и свръхмасивни. Малките са т.нар звездни, формирани от колапса на звезда. Те са с размера на дребен град.

Свръхмасивните са милиони, даже милиарди пъти по-масивни от Слънцето и към тях се въртят цели галактики. Според изчисленията на астрономите не е разумно да има междинен размер и звездните черни дупки не може да са повече от 70 пъти по-големи от масата на Слънцето.

През май предходната година обаче два детектора засичат сигнал, който се оказва сила от две сблъскващи се звездни черни дупки. Едната е с маса 66 пъти колкото Слънцето, а другата - 85 пъти колкото Слънцето. Крайният резултат е първата известна междинна черна дупка с маса 142 пъти колкото Слънцето. В конфликта се отделя голямо количество сила под формата на гравитационна вълна. Именно нея записват американски и европейски физици с детекторите LIGO and Virgo предходната година.

След като разчитат сигнала и ревизират работата си, учените разгласиха през днешния ден публикация за откритието в списанията "Физикъл ривю летърс " и "Астрофизикъл джърнъл летърс ". Тъй като детекторите дават опция гравитационните талази да бъдат улавяни като звукови сигнали, учените в действителност са чули конфликта. При цялата му драматичност сигналът е траял единствено една десета от секундата. Сблъсъкът е станал преди към седем милиарда години, когато Вселената е била наполовината на сегашната си възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР