Астрология ли? Не вярвам в подобни врели-некипели. Аз съм зодия

...
Астрология ли? Не вярвам в подобни врели-некипели. Аз съм зодия
Коментари Харесай

Къде е уловката във вестникарските хороскопи?

Астрология ли? Не имам вяра в сходни врели-некипели. Аз съм зодия Рак и ето, чета хороскопа ми за през днешния ден: „ Охладете пристрастеностите и прозорливо изключете детонатора на прочувствената бомба, който тиктака от няколко дни вътре във вас. В противоположен случай очаквайте непоправими вреди в връзките с половинката. Как да охладите пристрастеностите ли? Море, река, езеро – водата постоянно ви се е отразявала отрезвяващо и зареждащо.” И искаш да ми кажеш, че съгласно това всички Раци по света, което прави горе-долу една дванайсета от земляните, през седмицата би трябвало да се юрнем към някой водоем, тъй като ще бъдем на ръба на нервна рецесия, по този начин ли? Това е неуместно.

Не, другари, хороскопът в утринния вестник (както и в списанията, в Интернет и т.н.) не е астрология или най-малко не е цялата астрология – единствено едно нейно ъгълче е, доста стилизирано.
Той е изтърсакът на астрологията, като се има поради, че " звездната просвета " съществува и се развива от епохи. Разбирам, че вестникарският хороскоп е първата ви, а евентуално ще остане и единствена среща с изкуството, наречено астрология, само че дано най-малко това изясним.

Вестникарската астрология се назовава също астрология на слънчевия знак. Възниква при започване на 20 век, въпреки още през 17 век британският астролог Уилям Лили да я „ предвещава”, публикувайки своите оракулски алманаси. Какво се случва в действителност?

През 1930 година списание " Съндей Експрес " поръчва на британския астролог Ричард Харълд Нейлър да направи хороскоп на новородената принцеса Маргарет. В него се натъртва на характерностите на нейния безоблачен знак Лъв, а някои други трагични положения в картата й единствено незадълбочено и дипломатично се загатват.

Но пък Нейлър не пропуща да означи, че " събития от изключителна значимост за кралското семейство и нацията ще се случат към нейния седми рожден ден ". (Само за протокола – няколко месеца преди Маргарет да навърши 7 години, татко й се изкачва на трона).

Една седмица по-късно вестникът е залят от писма на читатели, а астрологът Р. Х. Нейлър стартира трескаво да мисли под каква форма да сервира седмичните си хороскопи в своята графа.
Първоначално той прави единствено мунданни прогнози и рекомендации за всеки ден от седмицата по отношение на финанси, търговия, занимания, политика, залагания, надпревари и така нататък

С течение на времето обаче бива заставен да сътвори опростена астрологическа система, която хем да бъде генерализирана, хем да се свързва с всеки четец от разрастващата се публика по самостоятелен метод.

И по този начин след малко изпробване Нейлър се стопира на системата на дванайсетте слънчеви знака, основана на позицията на Слънцето по знак от зодиака. Впрочем оттогава потегля и добилият гражданственост въпрос: " Ти коя зодия си? ", като под " зодия " се схваща знакът, в който се намира Слънцето сега на раждането ти.

Допреди 1930 година хората не са се питали такива работи и никой астролог не е считал, че ситуацията на дневното величие е по-важно от това на Луната, Венера или Марс в хороскопа ти.
Всеки човек в рождената си карта има освен безоблачен знак, само че и лунен, венерин, марсов, юпитеров, сатурнов, уранов... Хороскопът на всеки човек е неповторима композиция от взаимоотношенията сред планетите в Слънчевата система, видени от Земята във вихъра на техния танц в мига на раждането.
Няма два идентични хороскопа и никаква типологизация, каквато е вестникарската астрология на слънчевия знак, не може да постави представителите на дадена зодия под един знаменател.

Четете хороскопа си в женското списание, до момента в който чакате да ви хване боята във фризьорския салон, само че имайте едно мислено – той е прекомерно генерализиран – и не изпадайте в клишето да го отъждествявате със самата астрология.

Ако желаете сериозен разбор на рождената ви карта и съответна прогноза за житейските ви трендове, обърнете се към професионален астролог.

И по този начин, откакто " понапердаших " вестникарската астрология, дано кажа и няколко благи думи за нея – въпреки всичко монетата постоянно има две лица. Корените й се крият в най-древните астрологически практики.

Още преди да се появи рождената астрология, която работи с хороскопите на човеци, астролозите са следили небесните спектакли, пробвайки се да разгадаят по тях качеството на времето и надлежно съдбините на народи, страни, кралства.

Вестникарските хороскопи са продължение на тези практики – изследват преобладаващите тематики за даден интервал от време и ги интерпретират.

Разбира се, картината, която показват, е прекомерно едра и обща, с " ниска резолюция ", само че все пак, можем да получим известно чувство за значимите трендове, в случай че астрологът е умел и умел интерпретатор на знаци, умеещ да превежда небесния език на човешки.

Източник " Флагман "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР