Астрофизици от Харвардския университет откриха неотдавна скалиста планета в рядката

...
Астрофизици от Харвардския университет откриха неотдавна скалиста планета в рядката
Коментари Харесай

Учени: Екзопланетата с три слънца може да поддържа атмосфера

Астрофизици от Харвардския университет откриха наскоро скалиста планета в рядката система от три звезди LTT1445, ситуирана на 22,5 светлинни години от Земята. Една от идващите им цели е да проучат опцията за съществуването на атмосфера, написа сп. " Астрономикъл джърнъл ".

Новооткритата планета беше наречена LTT1445Ab. Тя се върти към алено джудже, което е четири пъти по-малко от Слънцето. Въпреки че сходни звезди не се отличават с бляскавост, планетата се намира прекомерно покрай нея и евентуално е прекомерно гореща за съществуването на живот, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според наблюденията масата на другите две звезди е още по-малка. Те също така са задоволително отдалечени, с цел да оказват въздействие върху планетата.

Авторите на проучването допускат, че въпросната екзопланета може да има лична атмосфера и изследването на тази възможност е една от идващите им цели.

LTT1445Ab е извънредно комфортна за наблюдаване, защото се намира наоколо до звездата, само че приглушената светлина на аленото джудже не я засенчва.

Астрономите възнамеряват наблюдения благодарение на наземния Гигантски Магеланов телескоп и галактическите " Хъбъл " и " Спицър ".

Учените имат намерение да проучат и комплицираната траектория на трите звезди в системата. Специалистите имат учредения да считат, че те са зародили от фрагменти от един-единствен облак от газ и прахуляк. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР