Аспержите са предпочитан зеленчук от много хора. Много от ценителите

...
Аспержите са предпочитан зеленчук от много хора. Много от ценителите
Коментари Харесай

Тънкости при готвене на аспержи

Аспержите са желан зарзават от доста хора. Много от ценителите го назовават „ аристократ на зеленчуците ” заради особените грижи и внимание, които той изисква.

Съществуват над 3000 типа аспержи, само че на пазара можете да откриете единствено бели, виолетови и зелени. Най-разпространените са в зелен цвят.

Купувайте аспержи, които са със затворени главички, диаметър не повече от 12 мм и са гладки и твърди пръчици. Ще познаете свежите аспержи по това, че те наподобяват сочни и лъскави. Ако аспержите има жълтеникаво оцветяване, значи са остарели.

Съхранявайте ги до три дни в ледник, покрити с влажна забрадка. Във фризера могат да останат до 8 месеца.

Аспержите могат да се употребяват в недопечен тип, леко потопени в сос Винегрет, разтопено масло или сметана. Намират приложение в агнешка яхния, разнообразни супи и още доста ястия.

Има три съществени разновидности за подготвяне на аспержи: бланширане, задушаване в масло или зехтин и приготвени на пара. Бланширайте аспержите като ги потопите за 3-4 минути във вряща вода, а по-късно ги потопете в студена вода.

 Тънкости при готвене на аспержи

Преди да започнете обработката на младите аспержи би трябвало да изрежете дребна част от стеблата им, само че директно преди готвенето им.

Ако пък разполагате с по-големи аспержи би трябвало да знаете, че долната им част е сложна за сдъвкване и е твърда. Отчупете я или я обелете, тъй като по този начин ще запазите единствено онази част, която е хубава за консумация.

Времето на приготвянето на аспержи зависи от размера им. По-тънките стръкове се нуждаят от не повече от 2 минути в тигана, когато ги обработвате с масло или зехтин. Големите аспержи стават нежни, в случай че сварите в гореща и солена вода за 5 минути.

Най-хубаво приготвените аспержи са с блестящо зелен цвят и са лесни за рязане с нож. Съчетават се доста добре със сос от синьо сирене и орехи, манго и каперси, сос с горчица и естрагон, сос с къри.

Ако желаете да вършиме чорба от аспержи, запазете водата, в която сте ги сварили. Използвайте я за приготвянето на супата, тъй като е доста богата на витамини и минерали.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР