Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем

...
Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем
Коментари Харесай

Аспартам – Какво трябва да знаете за него?

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани питиета и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти.

Той има редица преимущества – придава на храната сладостен усет, съвсем не прибавя спомагателни калории и не способства за развиването на кариес. Аспартамът съдържа 4 калории на грам, което е сходно като при захарта, само че аспартама е към 200 пъти по-сладък от захарта. ( 1 ) ( 2 )

Въпреки това, когато включите този подсладител в диетата си, си коства да научите малко повече за него!

На какво си коства да се обърне внимание?

Аспартам – характерности

Аспартамът е изобретен през 60-те години на предишния век от Джеймс Шлатер.

Първоначално е трябвало да се употребява като лекарство за стомашни и дуоденални язви. Оказа се обаче, че не е дейно при лекуването на това положение.

Изобретението щяло да се озове на боклука, в случай че не беше фактът, че… ученият решил да опита това ново, мистериозно вещество!

По този метод се оказало, че аспартама има доста сладостен усет. В съпоставяне със захарозата (рафинираната захар), той е съвсем 200 пъти по-сладък!

Аспартам – изгоди и вреди

Аспартамът дължи известността си и на обстоятелството, че не прибавя калории. Това е по този начин, тъй като не се усвоява в лумена ( отвор вътре в тръбната телесна конструкция, която е облицована от телесна тъкан, известна като епителна мембрана ) на човешкия храносмилателен тракт или в устата. ( 3 )

Благодарение на това той също не провокира развиването на кариес, за разлика от класическата захар.

Въпреки че са извършени редица проучвания с присъединяване на аспартам, потвърждаващи профила му на сигурност, към момента постоянно имаме подозрения по отношение на потреблението му. Откъде идват тези страхове?

Със сигурност от огромно значение е, че аспартама не се среща естествено в природата. Можем да го получим единствено в лаборатория, посредством химичен синтез.

Продукти с аспартам

Всеки път, когато даден артикул е обозначен като „ без захар “, това нормално значи, че има NNS вместо захар. Въпреки че не всички артикули без захар съдържат аспартам, той към момента е един от най-популярните подсладители. Той е необятно наличен в редица пакетирани храни, както и питиета.

Някои образци за артикули, съдържащи аспартам, включват:

  • кола без захар
  • сладолед без захар
  • плодов сок с понижено наличие на калории
  • дъвка без захар
  • кетчуп с понижено наличие на захар
  • кисело мляко
  • енергийни блокчета без захар
  • дресинг за салата без захар
  • бонбони без захар

Продуктите, съдържащи аспартам, би трябвало да го етикетират върху панела със съставките на гърба или в профил на опаковката на продукта. 

Какво споделят изследванията?

В началото на 2000-та година, група италиански откриватели направиха значимо изобретение. А точно, открито е, че потреблението на аспартам от животни може да способства за развиването на определени типове рак.

Както се оказа по-късно, това не се отнася за хората. Освен това дозите, употребявани в проучването, са доста високи, невъзможни за реализиране в действителни условия.

Въпреки това, това спорно изследване накара учени от цялостен ​​свят да прегледат по-отблизо аспартама. Досега са извършени над 600 разнообразни научни проучвания с този подсладител. Сред най-важните са анализите, осъществени през 1985, 1989, 2002, 2006, 2009, 2011 и 2013г. по искане на Научния комитет по храните (SCF) и Европейския орган за сигурност на храните (EFSA).

Трябва ли да избягвате аспартама?

Както показват учени от FDA (Food & Drug Administration), за множеството от нас аспартамът е безвреден и не провокира странични резултати, до момента в който рядко, при определени хора, могат да се следят признаци на свръхчувствителност към аспартам.

Има ли от аспартам други странични резултати?

Може да се следи някои неприятни положения, като главоболие. Това чувство ще спре незабавно щом аспартама бъде отстранен от диетата.

В подтекста на потреблението на аспартам хората, страдащи от фенилкетонурия, съставляват значима група. Това е изключителна обстановка, при която хората с това положение би трябвало изцяло да отстранен този подсладител от диетата си.

Причината за това е, че хората с фенилкетонурия нямат избрани ензими и аспартама не може да се метаболизира вярно. Съединението, което се образува при разпадането му (фенилаланин), се натрупва в тялото и е нездравословно за здравето.

Безопасен ли е аспартама?

Още през 1981г. аспартама се употребява като подсладител или добавка за храна и питиета без захар. Безопасността му беше дефинитивно решена от Европейския орган за сигурност (EFSA), органът на Европейския съюз, който се занимава с сигурността на храните.

Струва си да се означи, че разбора на сигурността на подсладителите, в това число аспартам, се прави постоянно, на всеки няколко години. Този метод дава опция да се ревизират мненията и да се вземат поради данните от най-новите научни проучвания.

Как се употребява аспартама?

Използването на този подсладител в хранителни артикули е регламентирано от Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008г. ( 4 )

Въпреки това, съгласно мнението на Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки ( JECFA), аспартама би трябвало да бъде включен в менюто в количества в сходство с ADI * (приемлив дневен прием). ( 5 )

ADI за аспартам е 40 mg/kg телесно тегло дневно. Наличието на аспартам в питателните артикули би трябвало да бъде маркирано на етикета, а количеството, в което се употребява, е лимитирано.

Като цяло аспартама е един от най-широко изследваните подсладители. Поради обстоятелството, че е необятно употребяван от съвсем 40 години, ние чудесно познаваме профила на сигурност и въздействието на това вещество върху здравето.

В последна сметка аспартама може да бъде част от уравновесената здравословна диета.

* ADI е количеството вещество, което може да се употребява от здрав човек всеки ден и е безвредно и не съставлява заплаха за здравето.

Заключение

Аспартамът е едно от най-задълбочено изследваните субстанции в питателните доставки през днешния ден с десетилетия научна работа и стотици проучвания, приключени досега.

Въпреки единомислещия консенсус от световните регулаторни организации и здравни организации, че аспартамът, употребяван по метода, по който е утвърден за приложимост, е безвреден и носи минимални опасности за здравето на популацията като цяло, публичното безпокойствие дали аспартамът има странични резултати остава и до през днешния ден.

Аспартамът може да бъде потребно решение за избрани хора и групи от популацията за управление на приема на калории и добавена захар, когато се употребява умерено като част от уравновесен метод на живот. Но са нужни спомагателни проучвания, с цел да се изследват евентуалните странични резултати и неподходящите въздействия на аспартама върху здравните резултати, изключително при дълготрайна експозиция.

Ако сте човек с PKU или сте инструктирани по различен метод от доктор да управлявате хранителния си банкет на фенилаланин, би трябвало да избягвате всички артикули, съдържащи аспартам. Има доста налични различни NNS.

Ако смятате, че имате сензитивност към аспартам или бихте желали да избягвате артикули с аспартам заради персонални желания, не забравяйте да прегледате деликатно панела със съставките и да изберете храни или питиета, направени без аспартам.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР