Асоциацията Прозрачност без граници призовава ЦИК серийните номера на машините

...
Асоциацията Прозрачност без граници призовава ЦИК серийните номера на машините
Коментари Харесай

``Прозрачност без граници`` към ЦИК: Серийните номера на машините да са на видно място |

Асоциацията " Прозрачност без граници " приканва ЦИК серийните номера на машините да са на видно място, а в деня на изборите комисията да разгласява лист с разпределението на машините по секциите с техните серийни номера.

От " Прозрачност без граници " допълват, че всички членове на ЦИК би трябвало да надмогнат политическите си пристрастия и да не спъват работата на всички равнища на изборната администрация, в това число и своята работа.

" Българските жители имат потребност от институция, която се държи на висотата на публичните упования и на интернационалните стандарти, и действа по метод, който построява доверие в изборния развой ", написа още в отвореното писмо на асоциацията до ЦИК.

Ето и цялото писмо на " Прозрачност без граници ", изпратено до Централната изборна комисия: 

През последните дни станахме очевидци на медийни изявления и политически мнения, които слагат въпроси по отношение на аргументите за съществуването на спомагателен брой машини за гласоподаване, изискванията за тяхното предпазване и метода, по който ЦИК реализира надзор върху машинното гласоподаване. Важни решения, свързани с методическото управление върху работата на секционните комисии, с организацията и контрола върху изборния развой, не могат да бъдат реализирани заради тясно партийни сметки, разделяне измежду членовете на ЦИК и неспособност да бъде реализирано нужното болшинство. Същевременно изтичат рационалните периоди за предприемане на значими дейности и решения, които засягат работата на хиляди членове на изборните комисии в страната и в чужбина.

Призоваваме членовете на ЦИК да загърбят политическите пристрастия и да вземат решения, които подсигуряват съответната организация, прозрачността и доверието в изборния развой.

В тази връзка Асоциация " Прозрачност без граници " приканва ЦИК да предприеме следните дейности и решения:

1. Относно гласуването в чужбина – да реализира консенсус за приемане на методическите инструкции за работата на изборните комисии в чужбина. Припомняме, че всички рационални периоди за приемане на тези инструкции са изтекли и е неприемливо секционните комисии в чужбина да не разполагат с изясненост за техните задължения.

2. Относно потреблението на машините за гласоподаване – да даде инструкции на секционните комисии в страната за (1) обявяване на видно място в секциите на серийния номер на всяка машина и (2) издание в изборния ден на страницата на ЦИК на лист с разпределението на машините по секциите с техните серийни номера. Подобно решение може да даде убеденост на жителите, че изборният развой се реализира единствено с тествани и сертифицирани машини, и да разсее спекулациите за деформиране на вота на гласоподавателите.

3. Относно броенето на разписките в избраните секции – да даде експлицитни инструкции на секционните комисии (1) да дефинират член от комисията, който следи за съблюдаване на разпоредбите за боравене с разписките, в това число да не бъдат изнасяни разписки отвън изборното помещение, (2) да съхраняват и придвижват разписките при условия, аналогични с тези за хартиените бюлетини.

Напомняме, че съгласно изборния кодекс ЦИК е институцията, която има главните пълномощия по подготовката, провеждането и контрола върху протичането на изборния развой, и която носи главната отговорност за неговото законосъобразно и дейно осъществяване.

Призоваваме всички членове на ЦИК да надмогнат политическите си пристрастия и да не спъват работата на всички равнища на изборната администрация, в това число и своята работа. Българските жители имат потребност от институция, която се държи на висотата на публичните упования и на интернационалните стандарти, и действа по метод, който построява доверие в изборния развой.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР