Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на
Коментари Харесай

Работодателите обвиниха управляващите в тайни преговори за промените в осигуряването

Асоциацията на организациите на българските работодатели се опълчи остро на сделките сред държавното управление и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде повишен съществено дружно с оптималния застрахователен приход.
Бизнесът е засегнат освен от изненадващия поврат в социално-осигурителните политики, само че и от това, че измененията са контрактувани скрито от работодателските организации.
На среща при премиера предходната седмица в отсъствието на обществения министър и работодателите плануваното за следващата година отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии беше анулирано, а вместо това бе контрактувано таванът за всички пенсии - и старите, и новите, да бъде нараснал от сегашните 910 лв. на 1200 лв. и редом да бъде вдигнат оптималният застрахователен приход от 2600 лв. на 3000 лв..
" Декларираме безапелационното си противоречие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад тила на национално представителните организации на работодателите и други способени органи, с пълномощия да организират политиките в региона на държавното публично обезпечаване ", се споделя в позицията на организацията.
Според бизнеса " декларираните планове за промени в съществени параметри на пенсионно осигурителната система са признати явно в изискванията на преобладаващи популистки настройки преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за локално ръководство, под синдикален напън, без нужната оценка на влияние, без публични и експертни съвещания, включително с организациите на пенсионерите и други заинтригувани страни ".
Работодателите показват, че оповестените планове влизат в фрапантно несъгласие с огласените предизборни обещания и управническата стратегия на ръководещата коалиция за отвод от увеличение на данъчните и осигурителни отговорности, запазване на изискванията за вложения и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.
Затова те упорстват за осъществяване на незабавна среща с присъединяване на премиера , министъра на финансите, министъра на труда и обществената политика и шефа на Националния застрахователен институт.
" Призоваваме Съвета на ръководещата коалиция да разиска неотложно всички отрицателни последствия и да съобщи отвод от пробутване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на Държавното публично обезпечаване ", декларират работодателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР