Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази подкрепа за

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази подкрепа за
Коментари Харесай

Асоциацията на индустриалния капитал поиска пълен одит на киберсигурността

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази поддръжка за бързата реакция и ограниченията, оповестени от вицепремиера и ръководител на Съвета по киберсигурността Марияна Николова по отношение на " пагубното приключване на бази данни от Националната организация за приходите (НАП) " и упорства за цялостен одит на положението на киберсигурността в България.

От АИКБ изпратиха отворена позиция, в която напомнят, че към този момент са дали своята оценка за мащаба на " сполетялото ни " цифрово злополучие ". От асоциацията обявиха, че поддържат ограниченията, препоръчани от Николова и упорстват за цялостен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство. Освен това приканват измененията в Наказателния кодекс, за които загатна вицепремиера Николова, да се вършат след задълбочена оценка на въздействието.

От Асоциацията са на мнение, че сега доверието в държавността е " във висша степен минимизирано ". Освен това в позицията си показват, че изтеклите бази данни на Национална агенция за приходите демонстрират фрапантен пробив в отбраната на правата на физическите лица при култивиране на персоналните им данни и упорстват за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни специалисти.

Те показват подготвеност да спомагат със своя експертен капацитет, там където това е подходящо, за осъществяване на всички задания, зародили към " явно доста тежкото положение на кибернетичната сигурност в държавната администрация ".

" Ние сме окуражени от решителността на вицепремиера Николова и готовността й да се бори с цифровата престъпност. По тази причина, ние се обръщаме както към държавното управление като цяло, по този начин и към нея в персонален проект, в качеството й на ръководител на Съвета по киберсигурност с повторното гледище за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство, каквото трябваше от дълго време да е реалност. Вярваме, че сходно деяние изисква с изключение на всичко друго и неотстъпчивост на характера, каквато госпожа Николова очевидно има ", показват в позицията си представителите на асоциацията.

Представителите на асоциацията показват убеждението, че е нужна незабавна смяна в метода, по който работи страната с електронните данни на българските жители и българския бизнес. В позицията се споделя и че държавните институции, както и външни специалисти и компании за сигурност би трябвало да вършат отиди на построената инфраструктура, както и че Държавната организация за електронно ръководство би трябвало да наложи минимални критерии за сигурност при планиране и осъществяване на електронни услуги от държавните институции.

С каква експертиза разполага вицепремиерът Марияна Николова четете тук.
Какви ограничения предложи Николова четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (134)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР