Асоциацията на индустриалния капитал, която е сред 4-те най-големи работодателски

...
Асоциацията на индустриалния капитал, която е сред 4-те най-големи работодателски
Коментари Харесай

Бизнесът поиска компенсация от държавата за скъпия ток

Асоциацията на индустриалния капитал, която е измежду 4-те най-големи работодателски организации у нас, изиска страната да компенсира отчасти бизнеса за скъпия ток.

" Предлагаме да утвърдите отплата за потребената електрическа енергия за интервала 01.10.2021 година – 31.03.2022 година от всеки небитов икономически консуматор (без тези за софтуерни разходи) в размер на 70 лева./MWh. Убедени сме, че това е съответна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за опазване на българската стопанска система, с оглед превъзмогване на настоящата ценова рецесия на пазарите на електрическа енергия ", се споделя в декларация до премиера и министрите на стопанската система, финансите и енергетиката от АИКБ.

Според планове на организацията цената на тока за интервала от началото на юли 2021 година до края на юни 2022 година ще бъде с 140 лева за мегаватчас по-висока от избраната планирана от Комисията за енергийно и водно контролиране, която е 119 лева

От АИКБ показват, че дейности за подкрепяне на икономически консуматори на електрическа енергия към този момент има в Испания, Франция, Кипър и Гърция. Предложението е частичната отплата да е за идващите две тримесечия. Посочва се, че в случай че страната поеме 50% от плануваното надвишение по отношение на досегашните планове ще са нужни 840 млн. лв..

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР