„Асоциацията на европейските журналисти – България следи с особено внимание

...
„Асоциацията на европейските журналисти – България следи с особено внимание
Коментари Харесай

АЕЖ: Действията на прокуратурата застрашават свободата на словото

„ Асоциацията на европейските публицисти – България следи с изключително внимание дейностите на прокуратурата, свързани с публицисти, доколкото това може да има директен резултат върху тяхната професионална работа и вцепеняващ резултат на автоцензура в колегията “. Това написаха от АЕЖ-България на уеб страницата си във връзка дейностите на прокуратурата по следствието на офанзивата против Национална агенция за приходите, заяви " Свободна Европа ".
АЕЖ обръща особено внимание на европейската заповед за следствие против основния редактор на проверяващия уебсайт „ Биволъ “ Атанас Чобанов, която бе издадена в четвъртък. Според асоциацията при разглеждането на заповедта френските управляващи би трябвало да вземат поради условия като влошената медийна среда в България, проблемите със правосъдната власт и корупцията по високите равнища в страната, както и структурния проблем с прокуратурата и неналичието на отчетност на основния прокурор. Посочва се и още, че през май „ Биволъ “ излезе с обява, в която бе разкрита имотна облага на Сотир Цацаров, както и че след нея Върховната касационна прокуратура стартира инспекция по неизвестен сигнал против Чобанов и притежателя на проверяващия уебсайт – Асен Йорданов.
В петък шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов сподели пред медиите, че хакерската офанзива е била поръчана извън, а проверяващите към този момент знаят и кой човек стои зад нея.
АЕЖ акцентира, че публицистите се употребяват със отбрана на източниците си и тяхното откриване може да стане единствено при изключителни условия. Изказани са и опасения, че при следствието против „ Биволъ “ може да бъде оказан „ непозволен и несъразмерен напън “ за откриване на източници по други изявления на медията.
От асоциацията припомнят, че според българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже осъществяването на заповед за следствие, в случай че това може да докара до нарушаването на човешки права, обезпечени от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР